SURINAAMSE BAMI

Deze bami wordt ook wel Javaanse Bami genoemd.
Javanen hebben dit recept meegenomen naar Suriname en het is inmiddels een klassieker in de dievers en zeer smakelijke Surinaamse keuken.

Uiteraard zijn van deze bami weer tientallen varianten en meestal wordt er kip in verwerkt.
Ik heb voor een vegetarische variant gekozen zodat je naar keuze er zelf bijgerechten aan toe kan voegen.

Wat je op de foto ziet is zoals ik het zelf heb gemaakt op hieronder beschreven wijze.

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram spaghetti
1 bouillonblokje (groente of kip)
1 grote ui
2 wortelen
1 kleine rode paprika
2 tenen knoflook
3 el zoute ketjap
3 el zoete ketjap
1 tl djahé
zwarte peper en evt nog wat zout
4 takjes bladselderij
beetje zonnebloemolie


Snipper ui, hak de knoflook heel fijn, snij de paprika in blokjes. Wortel raspen en in (halve) schijfjes snijden.
Haal de blaadjes van de bladselderij en hak deze fijn.
Kook de spaghetti  met 2/3 van het bouillonblokje (verder geen zout meer toevoegen) volgens de aanwijzing op de verpakking.  Doe met nog 5 minuten kooktijd de wortelen bij de spaghetti zodat deze beetgaar worden.
Na het afgieten goed uit laten lekken en een beetje olie door de spaghetti om te voorkomen dat ze gaat plakken.

Verhit in een wok een scheutje olie en voeg ui, paprika en knoflook toe. Even bakken op een niet te hoog vuur. Let op knoflook kan vrij snel verbranden!
Djahé, restant bouillonblokje en ketjap kunnen nu worden toegevoegd. Even doorroeren en spaghetti toevoegen en wederom goed roeren zonder de slierten kapot te maken.
Als het geheel goed warm is voeg je de gehakte bladselderij toe. Nog een keer doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Zout zal echt niet nodig zijn.

Serveren in de wok.

Lekker met een omelet, kipsaté, komkommer, kousenband (sperziebonen mag ook) en een beetje kroepkoek. Waarschijnlijk ook lekker met grote gebakken garnalen!

Zet voor de liefhebbers de pot sambal op tafel.

Nyan switi.....

Reacties