WATERZOOI MET MECHELSE KOEKOEK

Een paar jaar geleden was ik met een paar vrienden in Noord Frankrijk wezen fietsen. In het najaar een stuk van Parijs-Roubaix en het was echt beestenweer. Nat, koud en wind.
Dus op de terugweg naar huis een goede eettent opgezocht. We hielden halt in Affligem (ja van het bier) bij Mie Katoen. Een vrij normaal restaurant maar voor wielerliefhebbers is het hier smullen.
Smullen? Ja want de vrij ruime ontvangsthal hangt helemaal vol met wieler-relikwieën. Truien, bekers, prachtige foto's en prullaria die een ander wellicht al lang had weggegooid.
Voor ons de perfecte plek om warm te worden en de verloren calorieën aan te vullen.
Vooraf gegrilde garnalen en als hoofdgerecht stoof van Mechelse Koekoek?
We hebben elkaar even aan zitten kijken. Een koekoek is wellicht een forse vogel ten opzichte van een huismus, maar veel vlees zagen we niet zitten aan zo'n beestje.

Gewoon proberen en zo verschenen er drie mooie stoofpotjes op tafel met een schaal friet en salade.
Smikkelen was het en we waren verbaasd over de bonken vlees.
In de auto er nog even om gelachen en thuis wist Google en Wikipedia  natuurlijk wel raad:
De Mechelse koekoek is een kippenras, regionaal gebonden aan de omgeving van de Vlaamse stad Mechelen en oorspronkelijk als vleeskip gehouden.
Ook komt de naam Mechels hoen voor: koekoek is eigenlijk de aanduiding voor de kleurslag, het patroon en de kleuren van het verenkleed.
De kippen hebben van nature een rustige aard, en worden gekweekt voor het vlees en voor de eieren. Een volwassen haan weegt meer dan 5 kg, een hen weegt 3,5 tot 4,5 kg. Het vlees is een bekend streekproduct. Een hen legt 140 tot 160 eieren per jaar.

Vanavond komt de kookclub hier eten en het thema is België. Een mooi moment om de koekoek van stal te halen.
Met de groenten kan je wat spelen, want je kan ook een prei of een knolselderij gebruiken.

Nodig voor 4 personen
600 Gram kipfilet van de Mechelse koekoek
4 stengels bleekselderij
4 wortelen
2 uien
1 bosje peterselie
gemalen peper
zout
klontje boter
50 gram boter
50 gram bloem
150 ml kookroom


Maak één van de uien schoon en hak in grove stukken. Snij twee stengels bleekselderij en twee wortelen in grove stukken en doe deze met de steeltjes van de peterselie in een pan water (1,5 liter).
Breng aan de kook en laat vijf minuten doorkoken.
Snij de kipfilet in grove blokken en voeg aan het water toe. Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Haal de kip eruit en hou apart. Zeef de bouillon en hou apart.

Rasp de andere twee wortelen mooi schoon en snij in schijfjes. Ontdoe de twee overgebleven stengels bleekselderij van de draden en snij in mooie schijfjes. Maak de tweede ui schoon en snij in blokjes.
Neem nu een grote brede stoofpan en doe daar een flinke klont boter is. Stoof de ui, bleekselderij en wortel tot deze zacht gaan worden. Voeg eventueel een klein scheutje bouillon toe.
De groente mag nog een beetje stevig zijn maar wel gaar. Zet het vuur nu zo laag mogelijk.
Voeg dan de kip toe en de bouillon. Doe er zoveel bouillon bij dat de kip net onder staat.
Maak nu in een klein steelpannetje een roux van 50 gram boter en 50 gram bloem. Als de roux klaar is voeg je deze toe aan de kip en roer je het rustig door.
Voeg vervolgens de room toe en roer nog even goed door.
Op smaak brengen met peper en zout en voor het opdienen afwerken met gehakte peterselie.

Lekker met gekookte aardappelen of stoer brood en een stevig Belgisch biertje.

Laat het smaken!

Je hoeft niet eerst in de kou te fietsen om dit te laten smaken!





Reacties