WINTERSE COURGETTESOEP

Hoewel het nog geen winter is, zal deze soep ook bij wat regen en wind prima smaken. Normaal maak ik deze soep zonder rookworst en doe ik er een bruschetta bij met zalm of Parma ham. Serveren in een niet te groot glas met op de rand de bruschetta en je hebt een erg leuk voorafje.
Versier de bruschetta nog wat wat groens zoals Alfa Alfa.

Voor een winter- of een herfstdag heb ik de soep meermaals gemaakt als winterse maaltijdsoep en ik moet zeggen dat deze erg geslaagd is. Zo goed dat ik hem graag met jullie wil delen, want het is beslist een goeie concurrent van de oer Hollandse erwtensoep en een stuk eenvoudiger te maken.

Wie het een keer wil proberen verzamelt (voor 6 personen) eerst de volgende spullen:
1 grote ui
3 bosuitjes
2 takjes bladpeterselie
4-5 courgettes (mogen best flink zijn)
2 liter groente bouillon (mag van een blokje)
Rookworst (350 gram)
olijfolie
peper uit de molen

In de keuken handig: snijplank, koksmes, staafmixer, ruime stoofpan, pollepel

Snij ui in snippers, bosui in ringen. Was de courgette en snij in blokjes en versnipper de peterselie (takjes mogen gewoon mee). 
Neem een grote stoofpan (liefst gietijzer) en verhit een beetje olijfolie. Fruit de ui en voeg even later de blokjes courgette toe. Voeg een klein beetje water toe en stoof het geheel zachtjes. Zodra de courgettes iets zacht worden voeg je de bouillon toe en de bosuitjes en de peterselie. Laat het geheel goed afgedekt een kwartiertje zachtjes koken.
Snij intussen de rookworst in dunne plakjes. 
Als er erg veel water verdampt voeg je eventueel nog wat water toe. 

Zet het vuur uit en haal de staafmixer door de soep tot er geen stukjes meer door de soep drijven. De donker groene puntjes van de schil van de courgette mogen zichtbaar blijven. Dit zorgt dat de soep om te zien wat levendig blijft en niet zo'n egaal groene vla wordt.
Voeg nu de gesneden rookworst toe en warm (niet koken) even door tot de worst warm is en breng de soep verder op smaak met gemalen peper.

Serveren met roggebrood en een glas donker bier.

Reacties