RUBY RUB

Deze rub is vooral geschikt voor goed vlezige spareribs. Ja het is beter om minder vlees te eten, maar als je dan vlees eet zorg dan dat de oorsprong ok is en maak alles zelf klaar.
Bij de oorsprong moet je dan maar hopen dat er niet gesjoemeld is, maar met de verdere bewerking kan je de regie volledig in de hand nemen.

Dus waarom dan ook niet zelf je rub maken?

Strikt genomen kan je enorm variëren met het maken van een goeie rub.
Bruine suiker is nodig voor het karameliseren. Zout en peper en paprika zijn dan de minimale smaakmakers maar verder kan je behoorlijk rommelen.

Omdat ik met deze rub een beetje de Mexicaanse smaken wilde creëren heb ik komijn, korriander en kaneel toegevoegd.


Ingrediënten voor 4 strengen ribs
50 gram bruine suiker
5 el milde paprikapoeder
2 el gemalen zout
2 tl gemalen peper
2 tl komijn (djinten)
2 tl kaneel
2 tl korianderpoeder (ketoembar) 
2 tl knoflookpoeder
2 tl cayennepeper
2 tl gerookte paprikapoeder (bv La Chinata)
2 tl provencaalse kruiden

Alles mengen in een kom. De hele grove stukjes er met een grove zeef even uithalen en met de oelekan fijn maken. Doe dat niet met alles want anders wordt het te fijn.

Gebruik je een rub vaker kan je de hoeveelheden makkelijk verdubbelen want deze rub kan in een goed droge pot buiten de koelkast makkelijk maanden bewaard worden. Zorg wel dat alles kurkdroog is!

Als je deze rub gebruikt zorg dan wel dat de oven/bbq onder de 175 graden blijft anders verbrandt de suiker en dat is zonde van je vlees.Voor een mooi laagje is 140 graden echt genoeg.

Ook lekker om speklappen mee in te rubben of ander wat vettig vlees.
Deze rub is ook bruikbaar op groentes als courgette en aubergine.

Laat het smaken!



Reacties