Een vast bijgerecht in de Indonesische keuken en onmisbaar in de bereiding van Babi Pangang (niet te verwarren met Babi Panggang).
Ik ga zelf Babi Pangang (de NL variant dus) maken dit weekend en dan nemen we natuurlijk geen Atjar uit een potje.
Nodig voor een groep hongerige havenarbeiders:
1/2 witte kool
2 wortelen
1 rode kleine Spaanse peper
0,30 liter azijn
0,25 liter water
100 gr suiker
1 ruime el kurkuma
Haal eventuele bruine bladeren van de kool. Verwijder met een mes de harde kern en snij de kool vervolgens in flinterdunne slierten. Je hoeft niet bang te zijn dat het te dun is! Dus zo dun mogelijk.
Maak de wortels schoon en snij deze in zeer fijne julienne. Dus reepjes van 3-4 cm lang en 1 mm dik!
Verwijder het steeltje van de Spaanse peper en snij in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snij de peper in kleine snippers.
Zet een ruime pan op met daarin de azijn, het water, de suiker en de kurkuma.
Breng dit aan de kook en roer goed door.
Voeg nu de groente toe en zet het vuur zo laag dat het geheel nog net een beetje kookt.
Roer tijdens het koken de groente een paar keer door.
Als je de groente goed dun hebt gesneden is 1 a 2 minuten koken echt genoeg. De groente mag niet te slap worden!
Giet de groente af en vang het kookvocht op.
Spreid de groente op een grote schaal (kunststof dienblad) zodat deze snel kan afkoelen. Als de groente op een hoop blijft of in het kookvocht gaart deze teveel door! Dus snel afkoelen.
Als de groente en het kookvocht is afgekoeld kan deze samen in een pot.
Voeg zoveel vocht toe dat de groente net onder staat.
Lekker als ondergrond voor Babi Pangang, maar natuurlijk ook als bijgerecht in een rijsttafel en erg lekker bij een goede maaltijd loempia.
Laat het smaken!
Ik ga zelf Babi Pangang (de NL variant dus) maken dit weekend en dan nemen we natuurlijk geen Atjar uit een potje.
Nodig voor een groep hongerige havenarbeiders:
1/2 witte kool
2 wortelen
1 rode kleine Spaanse peper
0,30 liter azijn
0,25 liter water
100 gr suiker
1 ruime el kurkuma
Haal eventuele bruine bladeren van de kool. Verwijder met een mes de harde kern en snij de kool vervolgens in flinterdunne slierten. Je hoeft niet bang te zijn dat het te dun is! Dus zo dun mogelijk.
Maak de wortels schoon en snij deze in zeer fijne julienne. Dus reepjes van 3-4 cm lang en 1 mm dik!
Verwijder het steeltje van de Spaanse peper en snij in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snij de peper in kleine snippers.
Zet een ruime pan op met daarin de azijn, het water, de suiker en de kurkuma.
Breng dit aan de kook en roer goed door.
Voeg nu de groente toe en zet het vuur zo laag dat het geheel nog net een beetje kookt.
Roer tijdens het koken de groente een paar keer door.
Als je de groente goed dun hebt gesneden is 1 a 2 minuten koken echt genoeg. De groente mag niet te slap worden!
Giet de groente af en vang het kookvocht op.
Spreid de groente op een grote schaal (kunststof dienblad) zodat deze snel kan afkoelen. Als de groente op een hoop blijft of in het kookvocht gaart deze teveel door! Dus snel afkoelen.
Als de groente en het kookvocht is afgekoeld kan deze samen in een pot.
Voeg zoveel vocht toe dat de groente net onder staat.
Lekker als ondergrond voor Babi Pangang, maar natuurlijk ook als bijgerecht in een rijsttafel en erg lekker bij een goede maaltijd loempia.
Laat het smaken!
Reacties
Een reactie posten