TARTE TATIN STOOFPEREN

Stoofperen zijn heerlijk als bijgerecht, maar is wel even werk om te maken. Als je stoofperen maakt als bijgerecht kan je ook beter gelijk een enorme pan maken want je kan ze prima invriezen. Voor dit recept ga ik er vanuit dat je een behoorlijk restje stoofperen hebt.
Maar als je die niet hebt is deze taart het ook dik de moeite om ze eerst te maken. Uiteraard kan je ook een pot stoofperen nemen, maar wil je je gasten echt verwennen dan zijn zelf gemaakte een stuk lekkerder en er ontstaat ook een veel authentieker taartje.
Als je zelf stoofperen maakt gebruik dan ook wat port en ik heb naast kaneel erg lekkere resultaten met een beetje kardemom bereikt.

Nodig voor 8 porties taart:
150 gram kristal suiker
50 ml sap van de stoofperen
350-400 gram uitgelekte stoofperen in kleine partjes
4 plakjes bladerdeeg
50 gram boter


Verwarm de oven op 190 graden.
Doe de suiker met het sap van de stoofperen in een stevige steelpan en laat langzaam aan de kook komen. Met een spatel (beste is een silicone) langzaam de boter er doormengen.
Zorg dat alles goed is opgelost en voorkom dat het gaat aanbranden.
Let op dit sausje wordt heel heet. NIET direct uit de pan proeven en nooit met je vinger!!!!

Neem een silicone taartvorm van 22 centimeter en bestrijk heel dun met boter. Giet er de helft van de karamelsaus op de bodem en bekleed met de partjes stoofpeer. Hou de rand een halve centimeter vrij. Schik ze zoals jezelf leuk vind, maar zorg dat het overal ongeveer even dik is. Giet de rest van de karamelsaus over de partjes stoofpeer.
Leg de vier plakjes bladerdeeg op een grote snijplank zodat er één grote plak ontstaat. Druk de naden goed aan. Leg de plak deeg op de stoofperen en werk de randjes mooi egaal naar binnen.
Nu 25 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven. Check na 20 minuten. Als het deeg mooi bruin is kan het uit de oven.
Wil je echt een mega mooie korst kan je het deeg voor het in de oven gaat insmeren met wat geklutst ei. Maar is niet echt nodig want de visite gaat het toch niet zien.

Als je de taart uit de oven haalt moet deze goed afkoelen voor je hem om kan draaien. Omdraaien in één korte beweging!

Daarna smullen maar! Ook lekker met een bolletje roomijs.

Reacties