STOERE MAALTIJDSOEP

Voor deze soep heb ik mij laten inspireren door de Toscaanse Ribollita. Een eenvoudige stevige soep.
Omdat je met de meeste soep eigenlijk probleemloos kan variëren met ingrediënten heb ik er een eigen richting aan gegeven.
Kool, tomaat en bonen heb ik echter net als in de Ribollita als uitgangspunt genomen.

Nodig voor 8-10 personen
2 grote speklappen
1 winterpeen
1 flinke prei
2 uien
6 Roma tomaten
1 kleine witte kool
1 kleine knolselderij
250 gram cannellinibonen (of blik 400gram)
1 el gedroogde tijm
1 blikje tomatenpuree
Vers gemalen peper
zout
4-5 dikke sneeën oud brood
1-2 teentjes knoflook
Olijfolie
water
Stoofpan 30cm

Week de cannellinibonen 24 uur in water.  Zie je dat niet zitten kan je ook een pot/blik bonen nemen.

Snij de speklappen in kleine reepjes en bak even in een beetje olie en haal uit de pan.
Snipper de uien en bak zachtjes in het vet wat in de pan is achtergebleven.
Rasp de winterpeen schoon en snij in blokjes en voeg bij de ui.
Goed roeren en op een laag pitje laten sudderen.
Maak de knolselderij schoon en snij in mooie blokjes en voeg toe.
Snij het kontje en de lelijke bovenkant van de prei en snij hem in de lengte door. Was hem nu goed want zand in deze mooie soep zou zonde zijn.
Snij daarna in halve ringen en doe de prei in de pan en weer goed door roeren.
Let op dat het niet aanbrandt. Eventueel nog een beetje olie en een beetje water.
De kool in vieren snijden en eventueel lelijk buitenblad verwijderen. Snij de harde kern uit de kool en en snij de kool in slierten.
Voeg de kool toe en roer alles goed door. Laat al roerend even sudderen en voeg dan 4 liter water toe.
Doe nu de spekreepjes terug in de pan en voeg de tijm toe.
Laat de soep 15 minuten heel zachtjes koken.
Ontvel de tomaten en snij in blokjes en voeg toe samen met de tomatenpuree.
Nu kunnen ook de bonen in de pan en breng de soep met peper en zout op smaak en laat nog even een paar minuten zachtjes koken en roer een paar keer goed door.
Wrijf het brood in met een beetje knoflook. Als het brood te verse is lukt dit niet. Doe het brood dan even in de rooster of oven.
Snij het brood in grove stukken en roer voorzichtig door de soep en serveren!

Heerlijk als lunch op een frisse middag met een wat stevige wijn. Maar deze soep kan ook prima als avondmaaltijd. Lekker om er dan rauwe ham, salami en wat extra brood bij te serveren.

Als je deze soep maakt kan je zelf bepalen hoe stoer en rustiek de soep wordt. Door alles in zeer kleine blokjes te snijden krijgt de soep een meer verfijnd karakter.
Wil je juist een wat meer stoere uitstraling dan kan je beter wat grotere blokjes snijden.

Laat het smaken!






Reacties