POMPOEN-WORTEL SPREAD

Een heerlijke spread die het niet fout kan gaan om deze te maken. De verhoudingen tussen de ingrediënten zijn totaal niet kritisch, als je maar een beetje rustig aan doet met zout. Zonde van de mooie smaken en te zout is ook helemaal niet gezond zoals we weten.

Nodig
300 gram schoongemaakte pompoenbrokken
200 gram schoongemaakte wortel in stukken
2 kleine sjalotten fijn gesnipperd
Vers gemalen peper
Zout
Olijfolie

Oven voorverwarmen op 180 graden.
Maak de pompoen en wortels schoon en snij in stevige brokken. Nadat je deze hebt schoongemaakt in een ovenschaal. Besprenkel met een beetje olijfolie en hussel even door elkaar.
35 minuten in de oven.
Maak de sjalotten schoon en snipper heel fijn.
Bak ze zachtjes in een beetje olie en zet opzij.

Prik na 35 minuten even met een vork in de wortel en pompoen. Als ze onvoldoende gaar zijn gewoon nog even tien minuten. Ze hoeven niet helemaal pap te worden want een beetje structuur geeft deze spread juist een rustiek karakter.
Als de wortel en pompoen gaar zijn kunnen ze uit de oven en samen met de ui in een stevige schaal.
Stamp met een pureestamper fijn tot je de gewenste structuur hebt. Uiteraard kan je ook een foodprocessor gebruiken, maar het voordeel van een stamper vind ik dat je heel nauwkeurig de structuur kan bepalen.
Om de spread op toastjes te gebruiken wil je deze waarschijnlijk wat fijner hebben dan als je deze op een een stuk stoer brood doet.
Op smaak brengen met versgemalen peper en een beetje zout.

Erg lekker op brood bij de lunch, op een toastje of als bijgerecht bij een BBQ.



Reacties