KIP KETJAP

Ik kwam dit recept pas tegen op 24 Kitchen. Alleen daar ging wel heel veel knoflook, maar ook heel veel zout in. Vooral in de vorm van bouillonblokjes.
Ik vind het leuk eigen versies van recepten te maken, dus eens een variant gemaakt met minder knoflook en zout.

Nodig voor 4 personen
4 drumsticks
4 kleine kippendijen 
1 flinke ui
2 tomaten
2 teentjes knoflook
2 tl nootmuskaat
2 tl djahé
2 tl sambal oelek
1 flink kopje ketjap manis
1 bouillonblokje
3 kruidnagels
2 el zonnebloemolie
Peper uit de molen

Doe de kip met de ketjap met een beetje gemalen peper, de nootmuskaat en de djahé in een schaal. Hussel goed door en laat een paar uur marineren. Liever nog een nachtje.

Zet de oven op 140 graden.
Snipper de ui en snij de tomaat in blokjes. Neem een grote stoofpan (geschikt voor de oven) en fruit de ui zachtjes in een beetje olie en voeg de tomaat toe. Knijp de knoflookteentjes uit en voeg toe.
Voeg de sambal en de kruidnagel toe en roer goed door.
Doe nu de kip met de ketjap in de pan. Voeg evt een beetje water toe maar een extra scheutje ketjap kan ook prima.
Wees niet bang dat je teveel ketjap gebruikt. De kip hoeft niet helemaal onder te staan maar wel een laagje vocht van 1 centimeter.
Zet de pan afgedekt voor 1,5 uur in de oven.
Vis de kruidnagels uit de pan en serveer.
Past prima in een rijsttafel maar ook lekker met witte rijst en een oosterse salade.

Ook lekker met maiskoekjes of als je meer Hollands wil gewoon een stoer boerenbrood en komkommersalade.

Wie van zoet houdt kan voor je de kip in de pan doet er nog een flinke schep bruine suiker door roeren.
Als je meer van pittig houdt dan kan je extra sambal toevoegen. Doe dit ook voor de kip in de pan gaat zodat je deze goed met de ui en tomaat kan mengen.

Smakelijk!



Reacties