CANTUCCINI

De klassieke koekjes worden in Italië na een diner genuttigd en gesopt in de Vin Santo (dessertwijn).
Een specialiteit uit Prato (Toscana) welke gevuld zijn met amandelen en twee keer worden gebakken. Daar komt ook het Italiaanse woord biscotti vandaan. Bi=twee en cotti=koken/bakken.
Het resultaat is delicioso!

Nodig voor een grote koektrommel vol:
250 gr bloem
180 gr basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
1 tl bakpoeder
25 gr boter
2 eieren
130 gr hazelnoten

Smelt de boter maar deze mag niet bruin worden! Laat de boter iets afkoelen maar moet nog wel vloeibaar blijven.
Meng bloem, suiker, bakpoeder, zout en vanillesuiker goed door elkaar. Werk daarna de boter en de eieren erdoor en kneed het geheel tot een mooi stevig deeg. 
Hak de amandelen in grove stukken en kneed deze door het deeg. 
De geur van dit deeg (beste cookie dough ooit) is geweldig en je moet je inhouden om er niet teveel van te snoepen.
Wikkel het deeg in plastic en zet het een uurtje weg in de koelkast. Laat de oven voorverwarmen op 190 graden.

Verdeel de deegbal in vier gelijke stukken en rol deze uit tot een paar centimeter dikke rollen (een soort lange worsten dus).
Leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zorg voor voldoende afstand want alles groeit nog in volume en ze zakken ook iets in.
Bak de rollen 12-14 minuten en laat daarna goed afkoelen. Zet de oven nu op 160 graden.
Als de rollen goed zijn afgekoeld snij je de rollen in 1-1,5 centimeter dikke plakjes.
Niet met een kartelmes maar gewoon in één keer met een goed scherp koksmes.
Alle koekjes opnieuw op de bakplaat (met de platte kant) en nog 7-8 minuten in de oven. Goed af laten koelen.

Het zijn stevige koekjes en je mag ze natuurlijk ook lekker in de koffie soppen


Reacties