TARTE TATIN TOMAAT MET GORGONZOLA

Tarte tatin is een taart op z'n kop en eigenlijk kan je daar iedere soort fruit in verwerken. Hoewel niet bij ieder bekend is tomaat wel degelijk een fruitsoort.
Zorg wel voor lekker rijpe tomaten en het liefst tomaten die echte zon hebben gezien.

Nodig voor 1 taart
350 gram tomaten
50 gram suiker
3 el balsamico
1 ei
Peper en zout
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
90 gram Gorgonzola


Verwarm de oven op 190 graden.
Ontvel de tomaten. Gewoon aan de gladde kant heel dun kruislings insnijden en in kokend water leggen. Even laten liggen en trek je de velletjes er zo vanaf.
Snij de kroontjes van de tomaten. Snij nu uit ieder tomaat zoveel mogelijk mooie plakjes. Mogen wel 1 cm zijn. Dep ze droog en je moet genoeg mooie plakjes hebben om een taartbodem van 25cm te bedekken.
Haal uit de lelijk plakjes en de kontjes de zaadlijsten. Deze mogen weg. Snij dit deel van de tomaat in klein blokjes en hou apart van de mooie plakjes.
Doe de suiker en de balsamico (dat mag goedkope zijn) met een klein scheutje water in een klein pannetje en laat de suiker mooi karameliseren. Let op dat het niet te ver gaat want dan verbrand de suiker.
Giet de siroop die nu is ontstaan in een silicone taartbodem van 25 cm.
Strooi over de mooie plakjes tomaat een beetje peper en zout en leg ze op de bodem van de taartvorm. Zorg dat ze een centimeter van de rand blijven.
Verdeel de restblokjes tomaat over de plakjes tomaat. Vul de gaten tussen de plakjes mooi op zodat er een egaal geheel (van de andere kant gezien) gaat ontstaan.
Leg de vier plakjes bladerdeeg in een vierkant waarbij de randjes elkaar net overlappen. Druk de randen goed aan en leg deze plak deeg op de tomaten.
Met een klein mesje kan je de punten die uitsteken verwijderen. Ik snij deze altijd in smalle strookjes en druk deze in de rand om de taart daar wat extra stevigheid te geven.
Smeer het bladerdeeg in met geklopt ei en prik een paar gaatjes in het deeg.
Nu kan het geheel voor 30 minuten in de oven. Afhankelijk van de oven gaat het wel eens wat sneller. Als het deeg mooi bruin is dan is de taart klaar.
Goed af laten koelen en dan een bord tegen de taartvorm en in een keer omdraaien.
De Gorgonzola in stukjes snijden en over de taart verdelen.

Heerlijk op een buffet of als kleine lunch maar ook prima als snack met een glaasje wijn.

Zonder de Gorgonzola is de taart ook prima te gebruiken als taart bij een lekker kopje koffie.



Reacties