AJO BLANCO

Deze koude soep kent z'n oorsprong in Andalusië en basis ingrediënten zijn wit brood, melk, amandelen en knoflook.
In de meeste traditionele varianten wordt de soep afgewerkt met druiven en meloen, maar meer en meer wordt de soep met een hartige garnering afgewerkt.

Voor vier personen
4 sneetjes casino wit
4 dl melk
125 gram gepelde amandelen
2 teentjes knoflook
12 pitloze druiven
1/4 Galia meloen
2 el sherryazijn
olijfolie
vers gemalen peper
zout
1 el geschaafde amandelen


Snij de korsten van de sneetjes brood en week het brood een kwartier in de melk. Korsten kan je prima bewaren in de vriezer om een keer te gebruiken in stoofvlees.
Hak de amandelen fijn en pers de teentjes knoflook uit. Doe dit samen met het melk-broodmengsel, azijn en een klein scheutje olijfolie in een blender.
Laat de blender draaien tot er een mooi egaal geheel ontstaat. Op smaak brengen met peper en zout en dan minimaal twee uur in de goed koude koelkast.

Snij de druiven in tweeën en maak met een parisienneboor 20 mooie balletjes meloen.
Rooster de geschaafde amandel.

Dien de soep op in grote diepe borden en garneer met meloen, druiven en amandelschaafsel. Evt en klein scheutje olijfolie.

Deze soep kan ook mooi in een sapglas worden geserveerd als kleiner voorgerecht of als tapas. Doe dan slechts een paar druiven en enkele bolletjes meloen.

Uiteraard kan je met de garnering van deze soep eindeloos variëren. Omdat de basis zeer neutraal is kan je zowel met fruit, groente, vis en vlees garneren. Denk bijvoorbeeld aan avocado, gedroogde abrikozen, gerookte kip, groene asperges, gekookt ei of cherrytomaatjes.

Laat het smaken.

Reacties