CANNELLONI VAN PANNENKOEKEN

Of je het gelooft of niet het is vandaag Sint Pannekoek. Bekend gemaakt door de heerlijke strip van Jan Kruis maar iedere Rotterdammert weet dat de traditie al heel oud is. Omdat de traditie al heel oud is schrijven we dan ook Sint Pannekoek en niet Sint Pannenkoek.

De meeste van ons weten wel hoe ze een behoorlijke pannenkoek moeten maken. Vaak gegeten met suiker, jam, strook en ok spek doet het doorgaans goed. Toch is de pannenkoek veel veelzijdiger dan je zou denken.

Hier een recept om pannenkoeken te gebruiken om daar een heerlijke cannelloni-schotel mee te maken.

Voor vier personen als voorgerecht

Voor de pannenkoeken
100 gram bloem
200 ml melk
1 klein ei
beetje zout
Beetje boter

Voor de vulling
350 gram gemengde paddenstoelen
150 gram gerookte spekblokjes
1 sjalotje
2 tl gedroogde salie
4 el kruidenkaas
Vers gemalen peper
1 el olijfolie

Voor de bechamelsaus
30 gram boter (of olijfolie)
30 gram bloem
300ml melk
Peper en zout
evt snufje nootmuskaat

Voor de afwerking
halve bol mozzarella
beetje boter


Het bereiden van deze schotel gaat in een aantal stappen. Verwarm de oven vast op 180 graden en begin met de pannenkoeken. Doe bloem, melk, ei en een beetje zout in een ruime kom en sla dit met een garde tot een mooi beslag. Is het beslag te dik gewoon een beetje melk toevoegen.
Neem een niet te grote koekenpan. 15-18cm is perfect. Bak vier niet te dikke pannenkoeken en hou deze apart.

Voor de vulling snipper je eerst de sjalot en fruit deze met de olie even in een koekenpan (kan gewoon dezelfde zijn). Snij de paddenstoelen klein en voeg samen met de spekblokjes toe. Bak het geheel een paar minuten. Zet het gas uit en voeg de kruidenkaas en salie toe en breng met peper op smaak.

Voor de bechamelsaus verwarm je een steelpan de boter en roer er de bloem door. Er ontstaat nu een wat bizar goedje, maar door de melk toe te voegen en rustig te roeren wordt het een mooi egale saus.
Op smaak brengen met peper en zout en evt een beetje nootmuskaat.

Vet een ovenschaal in  met een klontje boter. Verdeel één pollepel bechamelsaus over de bodem van de schaal.
Neem nu een pannenkoek en leg daar een kwart van de vulling op en rol deze op en leg in de ovenschaal. Herhaal dit voor de overige pannenkoeken.
Verdeel de rest van de bechamelsaus over de pannenkoekrolletjes. Met een keukenkwast kan je ze mooi insmeren.
Versnipper (gewoon met je vingers) de mozzarella in kleine stukje en strooi over de pannenkoeken.
Zet de schaal voor 20 minuten in de oven. Een beetje kleuren is mooi maar niet te!

Als voorgerecht is één cannelloni pannenkoek echt voldoende. Twee van deze pannenkoeken met een frisse salade is een heerlijk en originele hoofdmaaltijd.

Lekker met een glaasje wat lichtere witte wijn.

Buon appetito en fijne Sint Pannekoek!

Reacties