Tijdje geleden had ik een zakelijk BBQ en daar kregen we als een van de bijgerechten een bamisalade.
Hoewel ik dol ben op salades en graag experimenteer had ik zelf nog nooit een bamisalade gemaakt.
Een beetje rondneuzen op het web kwam ik vooral gerechten tegen waar een zakje bamigroenten en een zakje bamikruiden in moesten.
In een aantal gevallen toevallig ook nog gepubliceerd door fabrikanten van dat soort zakjes.
Dat kan natuurlijk beter en ik ben eens zelf aan de slag gegaan.
Voor 4 personen als maaltijdsalade
300 gram nestjes mie
2 bouillonblokjes (kip of groente)
200 gram ham (liefst dikke plak)
3 wortelen
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode ui
100 gram taugé
3 bosuitjes
1 kopje atjar tjampoer
4 eieren
2 takjes peterselie
2 takjes koriander
125 gram sperziebonen
1 kleine rode peper
1 komkommer
1 el sesamolie
2 tl vissaus
1 el sap van een limoen
Kook de mie met de bouillonblokjes. Laat niet te lang doorkoken. Gaar is gaar.
Afspoelen met koud water en goed uit laten lekken.
Eieren koken tot ze net hard zijn.
Maak de wortelen schoon en snij in schijfjes. Beide paprika schoonmaken en in halve reepjes snijden.
Sperziebonen schoon maken en samen met de wortelen en paprika heel even koken.
Deze groenten goed uit laten lekken.
Komkommer schillen en in lengte in tweeën snijden en de zaadlijsten verwijderen. Dit gaat eenvoudig met een lepel.
Hierna de komkommer in blokjes snijden.
Rode ui in halve ringen snijden en bosui in ringetjes.
Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snij deze in kleine halve ringen.
Snij de ham in kleine dobbelsteentjes en snipper de peterselie.
Doe de mie in een ruime schaal. Meng de sesamolie, limoensap en vissaus en hussel dit door de mie. Naast de smaak zorgt dit dat de mie minder aan elkaar gaat plakken.
Hussel nu voorzichtig de ham, wortelen, paprika, sperziebonen, taugé, rode ui, bosui, komkommer, atjar en peterselie door de mie.
Zorg dat alles netjes verdeeld is.
Pel de eieren en deel in vieren, Garneer de salade met de eieren en wat blaadjes koriander.
Universeel bruikbaar en je kan natuurlijk eindeloos variëren. Wil je vegetarisch laat je de ham weg maar deze kan je ook door gerookte kip of garnalen vervangen.
Ideaal als bijgerecht in een buffet of bij een BBQ, maar ook uitermate geschikt voor een heerlijke lunch of als je op zondagmiddag makkelijk wilt doen.
Lekker met een glaasje witte wijn of een radler!
Hoewel ik dol ben op salades en graag experimenteer had ik zelf nog nooit een bamisalade gemaakt.
Een beetje rondneuzen op het web kwam ik vooral gerechten tegen waar een zakje bamigroenten en een zakje bamikruiden in moesten.
In een aantal gevallen toevallig ook nog gepubliceerd door fabrikanten van dat soort zakjes.
Dat kan natuurlijk beter en ik ben eens zelf aan de slag gegaan.
Voor 4 personen als maaltijdsalade
300 gram nestjes mie
2 bouillonblokjes (kip of groente)
200 gram ham (liefst dikke plak)
3 wortelen
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode ui
100 gram taugé
3 bosuitjes
1 kopje atjar tjampoer
4 eieren
2 takjes peterselie
2 takjes koriander
125 gram sperziebonen
1 kleine rode peper
1 komkommer
1 el sesamolie
2 tl vissaus
1 el sap van een limoen
Kook de mie met de bouillonblokjes. Laat niet te lang doorkoken. Gaar is gaar.
Afspoelen met koud water en goed uit laten lekken.
Eieren koken tot ze net hard zijn.
Maak de wortelen schoon en snij in schijfjes. Beide paprika schoonmaken en in halve reepjes snijden.
Sperziebonen schoon maken en samen met de wortelen en paprika heel even koken.
Deze groenten goed uit laten lekken.
Komkommer schillen en in lengte in tweeën snijden en de zaadlijsten verwijderen. Dit gaat eenvoudig met een lepel.
Hierna de komkommer in blokjes snijden.
Rode ui in halve ringen snijden en bosui in ringetjes.
Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snij deze in kleine halve ringen.
Snij de ham in kleine dobbelsteentjes en snipper de peterselie.
Doe de mie in een ruime schaal. Meng de sesamolie, limoensap en vissaus en hussel dit door de mie. Naast de smaak zorgt dit dat de mie minder aan elkaar gaat plakken.
Hussel nu voorzichtig de ham, wortelen, paprika, sperziebonen, taugé, rode ui, bosui, komkommer, atjar en peterselie door de mie.
Zorg dat alles netjes verdeeld is.
Pel de eieren en deel in vieren, Garneer de salade met de eieren en wat blaadjes koriander.
Universeel bruikbaar en je kan natuurlijk eindeloos variëren. Wil je vegetarisch laat je de ham weg maar deze kan je ook door gerookte kip of garnalen vervangen.
Ideaal als bijgerecht in een buffet of bij een BBQ, maar ook uitermate geschikt voor een heerlijke lunch of als je op zondagmiddag makkelijk wilt doen.
Lekker met een glaasje witte wijn of een radler!
Reacties
Een reactie posten