TEMPURA

Hoewel we dit gerecht vooral kennen van de Japanse keuken is het van Portugese afkomst. Of het komt dat ik vanmiddag een Portugese plaat zat te draaien weet ik niet. Lekker traditioneel een zwarte schijf van Amalia Rodrigues. Prachtige muziek maar ik versta er geen moer van. Wat ik wel versta is een mooi beslagje maken.

Nodig voor 4 personen
500 gram gepelde grote garnalen of stukken witvis (evt half half)
500 gram verse groenten (broccoli, paprika, courgette)
1 grote mok bloem
1 grote mok ijswater
1 ei
zout

Maak eerste het beslag. Doe het water (ijskoud), bloem, ei en een snuf zout in een beslagkom en kluts dit goed. Zet voor twee uur weg in de koelkast.

Zet de frituur op 180 graden. Snij de groente in mooie stukken. Niet te klein want het mogen best flinke happen zijn. Haal de groente door het beslag en frituur in een paar minuten mooi bruin. Niet te! Dep de garnalen en/of witvis droog en wentel door het beslag en frituur in een paar minuten mooi bruin.
Zowel groente als garnalen/vis goed uit laten lekken op keukenpapier. Serveren met sojasaus (evt met een beetje sesamolie), knoflooksaus en chilisaus.
Uiteraard kan je mooie dips maken van yoghurt met bosui, citroen en knoflook. Zelf vind ik mayonaise met een beetje wasabi ook een geslaagde combi bij tempura.

Lekker met een glaasje witte wijn en leuk om het in een keer op een grote plank te serveren, zodat je gasten zelf kunnen pakken.

Smakelijk!

Reacties