Dit recept is alleen echt geslaagd als je een dag van te voren het vlees in de marinade zet. Als je dat doet maak je een geweldige klassieker waar je je gasten echt een plezier meer doet.
Maak je niet druk dat het vlees te zuur wordt. De naam is vooral te danken aan de marinade waar (als je het goed doet) het vlees zeker een nacht (24 uur is beter) in moet liggen.
Voor 4 flinke eters:
750 gram riblappen in blokken (3x3cm)
3 uien in halve ringen
5 grote laurierblaadjes
10 jeneverbessen
10 kruidnagels
verse peper uit de molen
1/4 liter gele natuurazijn
1/4 liter water
Roomboter
1 tl laurierpoeder
3 el appelstroop (perenstroop maakt het wat luxer)
2 el bruinesuiker
4 plakken ontbijtkoek in kleine blokjes
Eerste ga je het vlees marineren. Dat is een werkje van 10 minuten, maar daarna is het 24 uur geduld hebben.
Neem een schaal met een deksel. Zelf vind ik een schaal met rechte zijkanten voor dit werk het fijnst.
Doe de azijn, uien, laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagel en wat vers gemalen peper uit de molen in de schaal. Roer even door en voeg nu het vlees en de uien toe.
Hussel nog even door en voeg het water toe. Zorg dat al het vlees onderstaat. Is dat niet het geval azijn en water in gelijke hoeveelheid toevoegen.
Dek af en zet een nacht in de koelkast.
Haal het vlees uit de marinade en dep dit droog. Haal ook de uien uit de marinade. Zeef de marinade. Bessen, blaadjes en kruidnagels kunnen weg.
Neem een stevige ruime braadpan die ook in de oven kan. Doe een flinke klont roomboter in de pan en bak het vlees bruin.
Als het vlees bruin is doe je de uien erbij en laat het geheel even rustig bakken.
Voeg wat van de gezeefde marinade toe zodat het vlees in een mooi laagje vocht staat. Voeg laurierpoeder, appelstroop, bruine suiker en ontbijtkoek toe.
Roer een keer goed door en zet voor vijf uur op 100 graden in de oven. Controleer zou nu en dan of het niet te dik wordt. Dan kan je een beetje vocht (marinade of gewoon water) toevoegen.
Als na vijf uur het te nat is kan je een plak ontbijtkoek (weer in blokjes) toevoegen om het verder te binden.
Nu proeven. Als het toch te zuur is kan je nog wat bruine suiker toevoegen. Eventueel verder bijkruiden met peper en zout maar wees daar spaarzaam mee want eigenlijk is dat niet nodig.
Traditioneel erg lekker met grove friet maar je kan hier natuurlijk ook prima een mooie puree bij eten maar dit smaakt ook met een stoer brood en zelfs met witte rijst.
Ook leuk om in ministoofpotjes te serveren maar het daadwerkelijk bereiden kan je toch het beste in een grote zware pan doen.
Smakelijk
Maak je niet druk dat het vlees te zuur wordt. De naam is vooral te danken aan de marinade waar (als je het goed doet) het vlees zeker een nacht (24 uur is beter) in moet liggen.
Voor 4 flinke eters:
750 gram riblappen in blokken (3x3cm)
3 uien in halve ringen
5 grote laurierblaadjes
10 jeneverbessen
10 kruidnagels
verse peper uit de molen
1/4 liter gele natuurazijn
1/4 liter water
Roomboter
1 tl laurierpoeder
3 el appelstroop (perenstroop maakt het wat luxer)
2 el bruinesuiker
4 plakken ontbijtkoek in kleine blokjes
Eerste ga je het vlees marineren. Dat is een werkje van 10 minuten, maar daarna is het 24 uur geduld hebben.
Neem een schaal met een deksel. Zelf vind ik een schaal met rechte zijkanten voor dit werk het fijnst.
Doe de azijn, uien, laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagel en wat vers gemalen peper uit de molen in de schaal. Roer even door en voeg nu het vlees en de uien toe.
Hussel nog even door en voeg het water toe. Zorg dat al het vlees onderstaat. Is dat niet het geval azijn en water in gelijke hoeveelheid toevoegen.
Dek af en zet een nacht in de koelkast.
Haal het vlees uit de marinade en dep dit droog. Haal ook de uien uit de marinade. Zeef de marinade. Bessen, blaadjes en kruidnagels kunnen weg.
Neem een stevige ruime braadpan die ook in de oven kan. Doe een flinke klont roomboter in de pan en bak het vlees bruin.
Als het vlees bruin is doe je de uien erbij en laat het geheel even rustig bakken.
Voeg wat van de gezeefde marinade toe zodat het vlees in een mooi laagje vocht staat. Voeg laurierpoeder, appelstroop, bruine suiker en ontbijtkoek toe.
Roer een keer goed door en zet voor vijf uur op 100 graden in de oven. Controleer zou nu en dan of het niet te dik wordt. Dan kan je een beetje vocht (marinade of gewoon water) toevoegen.
Als na vijf uur het te nat is kan je een plak ontbijtkoek (weer in blokjes) toevoegen om het verder te binden.
Nu proeven. Als het toch te zuur is kan je nog wat bruine suiker toevoegen. Eventueel verder bijkruiden met peper en zout maar wees daar spaarzaam mee want eigenlijk is dat niet nodig.
Traditioneel erg lekker met grove friet maar je kan hier natuurlijk ook prima een mooie puree bij eten maar dit smaakt ook met een stoer brood en zelfs met witte rijst.
Ook leuk om in ministoofpotjes te serveren maar het daadwerkelijk bereiden kan je toch het beste in een grote zware pan doen.
Smakelijk
Reacties
Een reactie posten