RODE KOOL SPECIAAL

Het is waarschijnlijk wat ambitieus om dit fusion-cooking te noemen. Toch heb ik naast de vertrouwde Nederlandse kool zowel wat Italiaanse en Chinese elementen toegevoegd en wat citrus.
Rode kool kan je eigenlijk het hele jaar eten en is gestoofd of rauw zeer smakelijk en laat zich goed combineren met hartig en zoet.
Ik maak Gents stoofvlees en wilde in deze rode kool wat extra en niet zulke vanzelfsprekende elementen toevoegen.

Nodig voor 6 personen
1 grote rode kool
1 kleine ui
2 el bruine suiker
3  tl 5 spice kruiden
5 kruidnagels
2 blaadjes laurier
2 tl zout
1 plak ontbijtkoek
1 appel (stevige soort)
1 peer (stevige soort)
1 grote perssinaasappel
1 scheutje olijfolie
borrelglaasje balsamicoazijn (eenvoudige)

Maak de de ui schoon en snij in vieren. Snij er vervolgens dunne reepjes van. Neem een grote (liefst gietijzer) pan en doe daar wat olijfolie in en laat de ui op een laag vuurtje zacht worden.
Haal van de rode kool de lelijke bladeren en snij de kool in vieren.
Snij de harde kern eruit uit de kwarten.
Je kan de hele kool schaven maar ik doe altijd een deel schaven en een deel met het mes snijden. Dan ontstaat er wat verschil in structuur. Dat ziet er niet alleen authentieker uit, maar zorgt ook voor iets meer verrassing bij het eten. Alles precies gelijk schaven wordt echt zo'n industrieel potje groente!

Voeg de kool toe aan de ui en zet de kool in een laagje water. Voeg de bruine suiker, 5 spice kruiden, zout (niet teveel je kan later altijd bij kruiden) kruidnagels, laurierblaadjes en balsamico toe.
Snij de ontbijtkoek in kleine blokjes en pers de sinaasappel uit en voeg beiden toe.
Laat het geheel 40 minuten langzaam stoven. Let op dat er onderin de pan wel een klein laagje water staat. Zo nu en dan even roeren kan dus geen kwaad.
Haal na 40 minuten de kruidnagels en de laurierblaadjes uit de kool en goed proeven. Eventueel wat bij kruiden met wat zout en een beetje peper.
Schil de appel en peer en ontdoe van het klokhuis. Snij in kleine blokjes en voeg na 40 minuten toe en laat dan nog 10-15 minuten gaar worden. Als je een wat zachte peer en appel soort hebt kan het snel gaan en het is de bedoeling dat de blokjes zichtbaar blijven.

Heerlijk met stoofvlees en aardappelpuree maar grove frieten uit de oven doen het ook erg goed.

Laat het smaken!



Reacties