Ik heb een enorme zwak voor Vlaanderen. Dat heeft deels met de mensen te maken. Ik vind Belgen doorgaans net even wat fatsoenlijker dan Nederlanders.
Maar m'n liefde voor Vlaanderen komt natuurlijk ook door de wielersport en de Vlaamse keuken.
Al 45 jaar ga ik regelmatig in België fietsen (zie mijn blog De Fotofietser) en als ik namen als Oudenaarde, Geraardsbergen (bekende van de mattentaart) of Kwaremont hoor maakt mijn hart een vrolijk hupje.
Als je veel in België bent ga je daar ook regelmatig eten en eigenlijk stellen ze mij nooit teleur.
Geweldig stoofvlees, heerlijke mosselen, stoer brood, smeuïge taartjes en erg goede chocolade.Ik zou al een blog kunnen vullen van m'n etentjes in België, maar ik beperk mij even tot een lekkere vlaai die echt iedereen kan maken.
De vlaai - die ook wel bekend staat als Aalsterse vlaai - wordt eigenlijk gemaakt van restjes en daarom zijn er veel varianten van het recept in omloop. Met de koekjes, beschuit (evt wit brood) kan je gerust een beetje rommelen. Zorg wel dat de natte en droge ingrediënten in balans zijn zoals in de ingrediëntenlijst.
Voor 6-8 personen
0,5 liter melk
2 kleine eieren
2 dikke plakken ontbijtkoek
8 speculaasjes
5 beschuitjes
handje rozijnen
2 el bloem
2 el kandijsuiker
2 el stroop
Zet de oven op 180 graden. Doe een scheutje van de melk in een grote beslagkom en voeg daar de eieren aan toe. Even luchtig kloppen en de bloem toevoegen (even zeven!).
Doe de rest van de melk in een hoge pan en verwarm maar zorg dat ze niet gaat koken. Als de melk goed warm is kan het vuur uit.
Doe de speculaas, beschuit en ontbijtkoek even in een foodprocessor en maak daar mooie fijne kruimels van.
Voeg de kruimels samen met de suiker en de stroop toe aan de warme melk. Goed mengen en zodra het mooi egaal is de twee mengsels samenvoegen.
Boter een vlaaivorm van 20cm in en verdeel de rozijnen over de bodem.
Giet je beslag voorzichtig in de vorm en zet in de oven voor 30 minuten. Zet de oven daarna op 160 graden en nog eens 20 minuten.
Na 20 minuten met een breinaald testen of het vlaai droog is. Zo niet nog even 5-10 minuten.
Lekker als dessert maar natuurlijk ook gewoon bij de koffie en een fietser zal graag een stukje meenemen voor onderweg.
Eenvoudig maar vooral erg lekker!
Reacties
Een reactie posten