Vorige week heb ik jullie meegenomen in de wereld van de Mechelse Koekoek. Als vervolg daarop lijkt mij het recept van de Vlaamse Vogelnestjes wel een logische keuze.
Maak je geen zorgen want zoals de koekoek geen koekoek is zijn de vogelnestjes geen vogelnestjes.
Echte vogelnestjes worden in Azië gegeten maar los van het ecologische aspect zijn ze schreeuwend duur.
Deze stevig Belgische variant is zeer betaalbaar, stoer en stevig eten en ook nog eens zeer smakelijk.
Nodig voor 4 personen
550 gram gehakt
5 eieren
paneermeel
peper en zout
nootmuskaat
Nodig voor de tomatensaus
6 tomaten
1 klein uitje
scheutje olijolie
peper en zout
2 tl bruine suiker
1 tl oregano
1 tl basilicum
3 el tomatenpuree
scheutje rode wijn
1 laurierblad
Kook 4 eieren in 5 minuten niet te hard en pel ze. Meng het gehakt met een ei en breng op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat. Je kan evt ook gehaktkruiden nemen.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke stukken. Druk een stuk gehakt goed plat en leg daar een gekookt ei op. Vouw het gehakt om het ei en maak met iets vochtige handen er een mooi bal van.
Rol de bal door de paneermeel. Verwarm de oven op 180 graden
Bak de ballen met een klontje boter mooi bruin en leg ze in een ovenschaal.
Zet de ovenschaal met de ballen voor 40 minuten in de oven.
Nu kan je mooi de tomatensaus maken. Snipper het uitje heel fijn en bak dit in een beetje olijfolie. Snij de kroontjes uit tomaat en snij ze in kleine blokjes en voeg toe aan de ui. Voeg een klein scheutje water toe en het laurierblaadje. Voeg de overige (wees spaarzaam met zout en peper) ingrediënten toe en laat alles zachtjes een half uur pruttelen. De saus moet echt goe lobbig zijn en geen tomatensoep. Anders nog even in laten koken.
Hengel dan het laurierblaadje eruit en haal de staafmixer door de saus. Evt kan je de saus door een zeef halen maar ik kies doorgaans voor een wat stoere authentiek aanpak.
Breng de saus op smaak met peper en zout,
Doe de tomatensaus in een schaal met een rand. Haal de balen uit de oven en snij ze voorzichtig in tweeën en leg ze met de bolle kant in de tomatensaus.
Lekker met stamp van prei of broccoli.
Tip 1: Tomatensaus kan je makkelijk een dag van te voren maken. Deze saus is tevens een prima basissaus voor door de pasta en laat zich goed invriezen. Maak meerdere keren de hoeveelheid en vries per 2-4 porties in.
Tip 2: Maak van de ballen er 1 of 2 extra. Leg deze niet in de tomatensaus maar wikkel ze in aluminiumfolie en leg een nacht on de koelkast. Volgende dag dun snijden en op brood! HEERLIJK!
Maak je geen zorgen want zoals de koekoek geen koekoek is zijn de vogelnestjes geen vogelnestjes.
Echte vogelnestjes worden in Azië gegeten maar los van het ecologische aspect zijn ze schreeuwend duur.
Deze stevig Belgische variant is zeer betaalbaar, stoer en stevig eten en ook nog eens zeer smakelijk.
Nodig voor 4 personen
550 gram gehakt
5 eieren
paneermeel
peper en zout
nootmuskaat
Nodig voor de tomatensaus
6 tomaten
1 klein uitje
scheutje olijolie
peper en zout
2 tl bruine suiker
1 tl oregano
1 tl basilicum
3 el tomatenpuree
scheutje rode wijn
1 laurierblad
Kook 4 eieren in 5 minuten niet te hard en pel ze. Meng het gehakt met een ei en breng op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat. Je kan evt ook gehaktkruiden nemen.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke stukken. Druk een stuk gehakt goed plat en leg daar een gekookt ei op. Vouw het gehakt om het ei en maak met iets vochtige handen er een mooi bal van.
Rol de bal door de paneermeel. Verwarm de oven op 180 graden
Bak de ballen met een klontje boter mooi bruin en leg ze in een ovenschaal.
Zet de ovenschaal met de ballen voor 40 minuten in de oven.
Nu kan je mooi de tomatensaus maken. Snipper het uitje heel fijn en bak dit in een beetje olijfolie. Snij de kroontjes uit tomaat en snij ze in kleine blokjes en voeg toe aan de ui. Voeg een klein scheutje water toe en het laurierblaadje. Voeg de overige (wees spaarzaam met zout en peper) ingrediënten toe en laat alles zachtjes een half uur pruttelen. De saus moet echt goe lobbig zijn en geen tomatensoep. Anders nog even in laten koken.
Hengel dan het laurierblaadje eruit en haal de staafmixer door de saus. Evt kan je de saus door een zeef halen maar ik kies doorgaans voor een wat stoere authentiek aanpak.
Breng de saus op smaak met peper en zout,
Doe de tomatensaus in een schaal met een rand. Haal de balen uit de oven en snij ze voorzichtig in tweeën en leg ze met de bolle kant in de tomatensaus.
Lekker met stamp van prei of broccoli.
Tip 1: Tomatensaus kan je makkelijk een dag van te voren maken. Deze saus is tevens een prima basissaus voor door de pasta en laat zich goed invriezen. Maak meerdere keren de hoeveelheid en vries per 2-4 porties in.
Tip 2: Maak van de ballen er 1 of 2 extra. Leg deze niet in de tomatensaus maar wikkel ze in aluminiumfolie en leg een nacht on de koelkast. Volgende dag dun snijden en op brood! HEERLIJK!
Reacties
Een reactie posten