Ik hoor nu al mensen om me heen die lopen te stressen vanwege het Kerstdiner. Ik heb het dan over de mensen die een Kerstdiner moeten verzorgen. Wat je aan moet met Kerst is vast een andere blog voor te vinden en hier heb ik het even over het koken.
Strikt genomen vind ik dat je het hele jaar aandacht aan je eten moet besteden. Als je dat doet is Kerst omwille van een paar extraatjes niet ineens dikke stress.
Een Kerstdiner is in mijn beleving ook iets anders dan gourmetten of steengrillen. Prima om dat zo nu en dan een keer te doen, maar als je nu een keer je gasten wil verwennen laat je ze niet zelf koken. Echt niet!
En je laat ze met hun mooie kleren al helemaal niet in de stank zitten.......
Tip 1: Alleen als het leuk is
Ga met Kerst alleen in de keuken staan als je het echt leuk vind. Niks is zo dodelijk voor dat soort dagen als je er helemaal geen zin in hebt. Zonde van de ingrediënten, zonde van de energie en tijd.
De kans dat het een succes wordt is groter als je het leuk vindt, dan als je tegen heug en meug wat verzoeknummers gaat staan koken.
Tip 2: Stel menu samen
Een logische stap maar doe dit ruim van te voren. Zeker als er veel gasten zijn en je deze met een groot aantal gangen wilt verwennen.
Stel een menu samen wat je leuk vindt om te gaan maken. Verbind een menu bijvoorbeeld aan een mooie reis die je dit jaar gemaakt hebt of aan een leuke ervaring.
Check of er gasten zijn die allergisch zijn. Check ook of ze iets echt niet door hun keel krijgen. Je kan heel halsstarrig beweren dat iets wel lekker is, maar dit lijken mij niet de dagen om mensen op te voeden.
Tip 3: Gerechten die je kan voorbereiden
Kies gerechten die je zoveel mogelijk vooraf kan bereiden. Dat zorgt dat je op de dag zelf tijd hebt voor je gasten.
Tip 4: Maak een planning
Maak een planning hoe het op de dag zelf moet lopen. Het braadstuk moet misschien al in de oven terwijl er nog twee gangen komen. Niets is vervelender als er te lange ruimte tussen gerechten zit en je tien keer moet zeggen: “nog even”.
Voorkom ook dat je de verschillende gangen te snel achter elkaar serveert.
Gewoon op papier een stappenplannetje en aan de deur van de koelkast zodat je het niet kwijt kan raken.
Tip 5: Boodschappen
Maak op basis van je menu twee boodschappenlijsten. Eentje wat je nu al op voorraad kan halen en een met de verse producten.
Haal alles al in huis wat niet kan bederven. Hoef je daar niet meer over na te denken.
Denk ook aan zaken als servetten, kaarsen, linten en overige tafeldecoratie. Controleer ook of je alle keukengereedschap hebt.
Drie dagen voor Kerst is dat doorgaans een lastig ding. Half november is alles nog goed verkrijgbaar.
Tip 6: Taakverdeling
Als jezelf het koken op je hebt genomen laat dan een van de andere huisgenoten/gasten voor de drank (aperitief, wijn, digestief en koffie) zorgen en weer een ander voor het dekken van de tafel.
Je volledig focussen op het eten zal de kans op succes alleen maar vergroten.
Tip 7: Testen
Als je nieuwe recepten wilt gebruiken test deze vooraf. Een klein tikfoutje in een recept kan een enorm effect hebben.
Daarnaast gaat het op de dag zelf dan een stuk eenvoudiger. Bovendien is proef koken gewoon enorm leuk en heb je de mogelijkheid om persoonlijke aanpassingen uit te voeren.
Tip 8: Kook volgens recept
Met taarten, koekjes, gebak hou je je hebt beste aan de recepten. Patisserie kan enorm gevoelig zijn voor verhoudingen en jammer dat te laten mislukken.
Met sauzen, roerbakken komt het vaak niet zo nauw, maar gebruik niet deze dag om ineens heel wild voor een vrije expressie te kiezen.
Ik ben dol op vrij koken, maar dit soort dagen ga ik doorgaans toch voor zekerheid.
Tip 9: Back ups
Zorg dat je back ups hebt voor als het fout gaat. Een pan met een paar liter bouillon, kookroom, gedroogde paddenstoelen, eieren, rauwe ham, roomkaas, gedroogde pasta (wel een beetje goede), grote diepvries garnalen zijn allemaal ideale ingrediënten om achter de hand te hebben.
Bedenk bij ieder (bij) gerecht wat een geschikte back-up kan zijn. Natuurlijk serveer je een back-up met een stalen gezicht alsof je het zo bedacht hebt!
Tip 10: Kook met liefde
Eigenlijk in het verlengde van tip 1 maar leuk vinden is niet genoeg. Leuk vinden zorgt dat je het gaat doen. Maar doen is niet genoeg!
Dat ieder van je kookbeleving gaat genieten is ook nog wel een beetje liefde nodig.
Als je niet met liefde kookt zijn alle tips en de beste recepten zinloos. Een pakje Knorr of Honig smaakt zo liefdeloos (en te zout) omdat het door een machine gemaakt is.
Saus die mooi langzaam is ingekookt en waar je als een soort van herder (laten we maar even in de kerstsfeer komen) bij hebt staan waken smaakt net even anders dan een pakje.
Strikt genomen vind ik dat je het hele jaar aandacht aan je eten moet besteden. Als je dat doet is Kerst omwille van een paar extraatjes niet ineens dikke stress.
Een Kerstdiner is in mijn beleving ook iets anders dan gourmetten of steengrillen. Prima om dat zo nu en dan een keer te doen, maar als je nu een keer je gasten wil verwennen laat je ze niet zelf koken. Echt niet!
En je laat ze met hun mooie kleren al helemaal niet in de stank zitten.......
Tip 1: Alleen als het leuk is
Ga met Kerst alleen in de keuken staan als je het echt leuk vind. Niks is zo dodelijk voor dat soort dagen als je er helemaal geen zin in hebt. Zonde van de ingrediënten, zonde van de energie en tijd.
De kans dat het een succes wordt is groter als je het leuk vindt, dan als je tegen heug en meug wat verzoeknummers gaat staan koken.
Tip 2: Stel menu samen
Een logische stap maar doe dit ruim van te voren. Zeker als er veel gasten zijn en je deze met een groot aantal gangen wilt verwennen.
Stel een menu samen wat je leuk vindt om te gaan maken. Verbind een menu bijvoorbeeld aan een mooie reis die je dit jaar gemaakt hebt of aan een leuke ervaring.
Check of er gasten zijn die allergisch zijn. Check ook of ze iets echt niet door hun keel krijgen. Je kan heel halsstarrig beweren dat iets wel lekker is, maar dit lijken mij niet de dagen om mensen op te voeden.
Tip 3: Gerechten die je kan voorbereiden
Kies gerechten die je zoveel mogelijk vooraf kan bereiden. Dat zorgt dat je op de dag zelf tijd hebt voor je gasten.
Tip 4: Maak een planning
Maak een planning hoe het op de dag zelf moet lopen. Het braadstuk moet misschien al in de oven terwijl er nog twee gangen komen. Niets is vervelender als er te lange ruimte tussen gerechten zit en je tien keer moet zeggen: “nog even”.
Voorkom ook dat je de verschillende gangen te snel achter elkaar serveert.
Gewoon op papier een stappenplannetje en aan de deur van de koelkast zodat je het niet kwijt kan raken.
Tip 5: Boodschappen
Maak op basis van je menu twee boodschappenlijsten. Eentje wat je nu al op voorraad kan halen en een met de verse producten.
Haal alles al in huis wat niet kan bederven. Hoef je daar niet meer over na te denken.
Denk ook aan zaken als servetten, kaarsen, linten en overige tafeldecoratie. Controleer ook of je alle keukengereedschap hebt.
Drie dagen voor Kerst is dat doorgaans een lastig ding. Half november is alles nog goed verkrijgbaar.
Tip 6: Taakverdeling
Als jezelf het koken op je hebt genomen laat dan een van de andere huisgenoten/gasten voor de drank (aperitief, wijn, digestief en koffie) zorgen en weer een ander voor het dekken van de tafel.
Je volledig focussen op het eten zal de kans op succes alleen maar vergroten.
Tip 7: Testen
Als je nieuwe recepten wilt gebruiken test deze vooraf. Een klein tikfoutje in een recept kan een enorm effect hebben.
Daarnaast gaat het op de dag zelf dan een stuk eenvoudiger. Bovendien is proef koken gewoon enorm leuk en heb je de mogelijkheid om persoonlijke aanpassingen uit te voeren.
Tip 8: Kook volgens recept
Met taarten, koekjes, gebak hou je je hebt beste aan de recepten. Patisserie kan enorm gevoelig zijn voor verhoudingen en jammer dat te laten mislukken.
Met sauzen, roerbakken komt het vaak niet zo nauw, maar gebruik niet deze dag om ineens heel wild voor een vrije expressie te kiezen.
Ik ben dol op vrij koken, maar dit soort dagen ga ik doorgaans toch voor zekerheid.
Tip 9: Back ups
Zorg dat je back ups hebt voor als het fout gaat. Een pan met een paar liter bouillon, kookroom, gedroogde paddenstoelen, eieren, rauwe ham, roomkaas, gedroogde pasta (wel een beetje goede), grote diepvries garnalen zijn allemaal ideale ingrediënten om achter de hand te hebben.
Bedenk bij ieder (bij) gerecht wat een geschikte back-up kan zijn. Natuurlijk serveer je een back-up met een stalen gezicht alsof je het zo bedacht hebt!
Tip 10: Kook met liefde
Eigenlijk in het verlengde van tip 1 maar leuk vinden is niet genoeg. Leuk vinden zorgt dat je het gaat doen. Maar doen is niet genoeg!
Dat ieder van je kookbeleving gaat genieten is ook nog wel een beetje liefde nodig.
Als je niet met liefde kookt zijn alle tips en de beste recepten zinloos. Een pakje Knorr of Honig smaakt zo liefdeloos (en te zout) omdat het door een machine gemaakt is.
Saus die mooi langzaam is ingekookt en waar je als een soort van herder (laten we maar even in de kerstsfeer komen) bij hebt staan waken smaakt net even anders dan een pakje.
Reacties
Een reactie posten