VOLKOREN VLECHTBROOD

Er gaat toch bijna niets boven de lucht van vers gebakken brood. Dan bedoel ik niet zo'n laf afbakbrood of zo'n pakje waar "alles" al in zit.
Als er alles al inzit heb je goede kans dat je een brood gaat staan bakken wat een week goed blijf van de conserverings-troep die erin zit.
Nee gewoon een puur brood. Gebruik eventueel biologische ingrediënten om er echt een puur brood van te maken.

Nodig voor een mooi ontbijtbrood voor 4 personen:
450 gram volkorenbloem
25 gram boter
1 tl zout
1 tl suiker
Zakjes droge gist (7 gram)
250 ml lauw water

Zeef het bloem. Liefst twee maal zodat er goed lucht in je brood komt maar alles mengt ook een stuk eenvoudiger.
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
Doe de bloem in een grote beslagkom en maak een mooi kuiltje. Strooi het zout aan de zijkant van de bloem en in het kuiltje eerst het lauw warme water met de suiker en de gist.
Meng het water met de suiker en gist en neem steeds een beetje bloem mee. Voeg de boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Het mag best een beetje vochtig zijn.
Wikkel in folie en laat een uur rijzen.
Kneed het daarna nog een keer door en verdeel in drie stukken. Rol de drie stukken uit in een worst en vlecht deze om en om.
Leg op een bakplaat en laat nogmaals een uur rijzen. Het rijzen trekt de vlecht soms wat uit elkaar maar we zijn een authentiek brood aan het bakken en niet een of ander clean fabrieksbroodje!
Probeer niet te strak te vlechten om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Oven voorverwarmen op 220 graden en dan in 45 minuten afbakken. Na 10 minuten verlaag je de temperatuur naar 190.
5 minuten voor het einde even met een kwastje de bovenkant ruim instrijken met water.
Bij twijfel kan je even op het brood kloppen met de achterkant van een mes. Klinkt het dof dan nog even vijf minuutjes extra. Klinkt het brood hol dan is het klaar.
Af laten koelen voor je het gaat snijden.
Heerlijk als ontbijt, maar dit brood kan je ook gerust als snack met kruidenboter of olijfolie serveren.
In beide gevallen hoef je je niet druk te maken dat er in dit brood geen conserveermiddelen zitten want het is op voor je het weet.
Gelukkig hebben we de foto nog:






Reacties