PREIRAGOUT MET PLAT BROOD

Snel klaar, leuk om te serveren en ook nog eens razend smakelijk. Ik had eigenlijk het plan om gevulde pannenkoeken te maken. Jaren geleden eens een met prei gevulde pannenkoek in een bospub gegeten en ik loop al jaren en jaren dat ik dat een keer ga maken.
De vulling die ik gemaakt heb is erg goed gelukt, alleen de pannenkoeken heb ik vervangen door plat brood.

Voor vier personen als lunch

Nodig voor de platte broodje
300 gram volkorenmeel
120 ml lauw water
1 tl zout
1 tl bakpoeker

Voor de preiragout
15 gram bloem
Flinke scheut olijfolie
150 ml melk
2 dikke preien
250 gram kipfilet
6 plakjes ontbijtspek
3 el kruidenkaas
vers gemalen peper

Begin met de broodjes want het deeg moet even rusten. De oven hoeft niet aan want in vier minuten bakken we deze broodjes in de koekenpan.
Zeef het meel en doe dit in een grote beslagkom. Maak een kuiltje en doe daar het lauw warme water, het zout en de bakpoeder in. Kneed het geheel tot een mooi soepel deeg.
Kan met de machine maar authentieke broodjes kneed je natuurlijk met de hand.
Laat het deeg een uurtje rusten.

Intussen kan je de preiragout maken. Snij het kontje en het hele harde groen van de prei. Kan je eventueel gebruiken om bouillon van te trekken.
Snij de prei in dunne ringen en maak de ringen tijdens het wassen los. Goed wassen want zand is ook in dit gerecht niet lekker.
Doe de olijfolie en de bloem in een grote sauspan en verwarm deze tot de bloem gaar is. Voeg de melk toe en roer tot een mooi egale saus. Eigenlijk heb je nu een bechamelsaus gemaakt.
Geen zout toevoegen want het spek en de kruidenkaas zijn zout genoeg.
Zet het vuur onder de sauspan laag.  Neem een koekenpan en bak nu het ontbijtspek. Snij de kipfilet in kleine blokjes en voeg toe aan het spek.
Als het spek gebakken is uit de pan halen en fijnsnijden en aan de saus toevoegen. Als de kipblokjes gaar zijn kunnen ze ook bij de saus.
Bak nu de preiringen in het spekvet. Ze mogen nog een beetje stevig aanvoelen want in de saus garen ze nog aardig door.
Prei aan de saus toevoegen en nu kan ook de kruidenkaas bij de saus. Op smaak brengen met vers gemalen peper en de ragout warm houden.

Rol het deeg voor de broodjes uit tot een lap van 3 mm dik. Neem een steekring en steek mooie rondjes uit.
Je kan ook met een kartwieltje vierkanten uitsnijden. Als het goed is kom je uit op 12-16 plakjes deeg.
Verwarm een stevig koekenpan ZONDER boter of olie. Als de pan goed heet is bak je de broodjes aan beide kanten twee minuten gaar. Hou ze wel goed in de gaten want afhankelijk van pan en fornuis kan het erg snel gaan.
Als je twijfelt test je er een met een beetje roomboter. Gevaar daarvan is dat ze op zijn voor ze de keuken uit zijn.

Doe de ragout in stoere schaaltjes en serveer met de broodjes en een glas stevig bier. Snij de broodjes aan de zijkant voor de helft in zodat er een soort enveloppe ontstaat en vul met de preiragout.

Laat het smaken!


Reacties