KIPBURGERS

Het nadeel van kant en klaar hamburgers is dat je geen enkel idee hebt wat erin zit. Nu moet je met een stukje vlees dat überhaupt afvragen, maar met hamburgers, gehaktballen en worsten heb je natuurlijk helemaal geen idee meer wat erin verwerkt is. Ga er maar vanuit dat in al die pre-fab producten heel wat afval zit verwerkt. Daarnaast is de smaak doorgaans ook niet geweldig.
Probeer kip te kopen die een fatsoenlijke achtergrond heeft en gebruik verder ingrediënten die zo puur mogelijk zijn.

Nodig voor 6 knappe burgers
700 gram kipfilet
1 kleine rode ui
1 ei
3 el paneermeel
2 tl zoete paprikapoeder
zout
gemalen peper
paar takjes peterselie
boter en olijfolie om te bakken

Pel de ui en snij in twee en versnipper samen met de peterselie (paar takjes zelf mag best) in de keukenmachine. Snij de kipfilet in grove stukken en doe eveneens in de keukenmachine.
Zet deze even kort aan. Het hoeft nog niet super fijn te worden. Voeg nu ei, paneermeel, paprikapoeder, zout en peper toe.
Geef een paar goede pulsen aan de keukenmachine. Het hoeft geen mega gladde massa te worden. Een paar stukjes zorgen voor een authentieke en stoere uitstraling.
Doe de massa in een beslagkom en meng met je handen (na afloop goed wassen!) alles nog even goed door.
Verdeel de massa in zes (kleine eters 8) gelijke stukken en maak met een hamburgervorm of een gewone grote steekvorm mooie schijven.
Verwarm een grote koekenpan met daarin een flinke klont boter en een scheutje olijfolie.
Runderhamburgers mogen nog best een beetje rood zijn als ze van kwaliteitsvlees zijn gemaakt, maar kip MOET door en door gaar zijn.
Even 1-2 minuten aan beide kanten aanbakken en dan 15 minuten op een laag vuur goed gaar laten worden. Draai ze regelmatig om en bij twijfel snij je er eentje even in om te controleren of ze gaar zijn. Ik bak er altijd een extra die ik voor zo'n test gebruik. Deze gaat dan in de vriezer en is er altijd wat lekkers als je een keer alleen thuis bent en geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Lekker op een stoer broodje met wat komkommer en tomatenketchup, maar deze burgers doen het ook goed bij aardappelen uit de oven, verse mayonaise en zelf gemaakte appelmoes............

Smullen maar!



Reacties