Deze balletjes laten zich uitstekend invriezen dus we maken gelijk een grote hoeveelheid. Kan je ook prima als voorraad hebben als snack voor onverwacht bezoek.
Voor 40-50 mooie balletjes:
Boter
1 kilo gehakt
2 el ketjap manis
2 tl sambal oelek
2 eieren
1/2 kopje paneermeel
2 tl djinten
2 tl djahe
Zout naar smaak
Saus:
Klontje boter
1 Ui in fijne snippers
3 teentjes knoflook geperst
5 el bruine suiker
scheutje azijn
kopje ketjap manis
1 el bloem
water
Garnering:
Groen van bosui
Semsamzaad
Meng alle ingrediënten voor de balletjes en kneed het geheel goed door. Is het veel te droog voeg je evt nog een ei toe. Als het te nat is nog wat paneermeel toevoegen.
Je kan zowel runder als half om half gehakt nemen.
Rundergehakt is doorgaans wat minder vet, maar half om half heeft natuurlijk wel wat meer smaak.
Draai met je handen nette balletjes en bak ze in de boter mooi bruin. Laat ze gaar worden zonder dat ze te droog worden.
Voor de saus neem je een steelpan en in de boter fruit je de ui even aan. Voeg de knoflook toe en daarna de overige ingrediënten met uitzondering van de bloem. Laat het geheel op een laag vuurtje 15 minuten sudderen.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Door water toe te voegen kan je de saus wat dunner maken en met wat extra bloem wat dikker. De saus mag niet te dik worden.
Voor een super gladde saus kan je er even de staafmixer doorhalen en eventueel door een zeef halen. Zelf ga ik voor de wat rustieke variant waar nog wat snippertjes ui zijn terug te vinden.
Leg de balletjes op een verwarmde schaal en overgiet deze met de saus. Strooi er wat groene ringen bosui over en wat sesamzaadjes.
Heerlijk met rijst en komkommersalade, maar ze doen het natuurlijk ook uitstekend als snack op een feestje.
Of er ook balletjes de vriezer gaan halen is ook maar de vraag..............
Voor 40-50 mooie balletjes:
Boter
1 kilo gehakt
2 el ketjap manis
2 tl sambal oelek
2 eieren
1/2 kopje paneermeel
2 tl djinten
2 tl djahe
Zout naar smaak
Klontje boter
1 Ui in fijne snippers
3 teentjes knoflook geperst
5 el bruine suiker
scheutje azijn
kopje ketjap manis
1 el bloem
water
Garnering:
Groen van bosui
Semsamzaad
Meng alle ingrediënten voor de balletjes en kneed het geheel goed door. Is het veel te droog voeg je evt nog een ei toe. Als het te nat is nog wat paneermeel toevoegen.
Je kan zowel runder als half om half gehakt nemen.
Rundergehakt is doorgaans wat minder vet, maar half om half heeft natuurlijk wel wat meer smaak.
Draai met je handen nette balletjes en bak ze in de boter mooi bruin. Laat ze gaar worden zonder dat ze te droog worden.
Voor de saus neem je een steelpan en in de boter fruit je de ui even aan. Voeg de knoflook toe en daarna de overige ingrediënten met uitzondering van de bloem. Laat het geheel op een laag vuurtje 15 minuten sudderen.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Door water toe te voegen kan je de saus wat dunner maken en met wat extra bloem wat dikker. De saus mag niet te dik worden.
Voor een super gladde saus kan je er even de staafmixer doorhalen en eventueel door een zeef halen. Zelf ga ik voor de wat rustieke variant waar nog wat snippertjes ui zijn terug te vinden.
Leg de balletjes op een verwarmde schaal en overgiet deze met de saus. Strooi er wat groene ringen bosui over en wat sesamzaadjes.
Heerlijk met rijst en komkommersalade, maar ze doen het natuurlijk ook uitstekend als snack op een feestje.
Of er ook balletjes de vriezer gaan halen is ook maar de vraag..............
Reacties
Een reactie posten