SPARERIBS

Ik heb niks met BBQ en spareribs uit de supermarkt vind ik ronduit smerig. BBQ moet ik na afloop douchen en sta ik dat beetje haar wat ik heb een half uur te boenen om die smerige rooklucht eruit te halen.
Spareribs hebben het ook helemaal niet nodig om op de BBQ te liggen. Integendeel!
Moet je wel echte spareribs nemen en niet van die rommel van de supermarkt. Vorige week kreeg ik vacuümverpakte ribs van de AH.
Ik kan echt niet geloven dat iemand deze lekker vindt. Het zit echt op het randje van afval en eigenlijk schandalig dat iemand bedenkt dat je hier geld voor kan vragen.
Tussen de botten zit iets wat vlees zou kunnen zijn. Het beetje vlees heeft een of ander ranzige marinade opgezogen waardoor het nog wat lijkt.
Voor wie niet naar rook wil stinken en echte ribben wil eten hier wat tips.


Tips:
- haal je vlees bij de echt slager
- maak je rub zelf
- maak je BBQ saus zelf
- neem minimaal 3 uur de tijd

Nodig voor 4 personen (ruime porties want hier blijf je van eten)

De ribs:
2 grote strengen (mag best 2 kilo zijn)

De rub
6 lepels bruine suiker
3 el gerookte paprikapoeder
1 el grof gemalen peper
1 el Himalaya zout
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayenne peper
1 el venkelzaad
1 el rozemarijn

De BBQ saus
1 ui
boter
1 teentje knoflook
2 tl gerookte paprikapoeder
2 el balsamico azijn
3 el bruine suiker
1 el fijne Dyon mosterd
klein kopje tomatenketchup
2 el Worcestersaus
1 borrel Jack Daniels
peper en zout
water


Om de rub te maken gooi je alle ingrediënten in een vijzel en maak je alles mooie fijn. De rub is dan klaar voor gebruik.

Ontdoe de ribs van het vlies aan de binnenkant en smeer ze aan beide zijden stevig in met de rub.
Neem een grote ovenschaal en vul met een dun laagje water. Leg de ribs met de holle kant op de bodem en bedek met aluminiumfolie.
Zet nu voor twee uur in de oven op 130 graden.

Maak nu de BBQ saus. Snipper de ui en fruit deze even aan. Doe de ui, balsamico (dit hoeft niet de beste te zijn), bruine suiker, paprikapoeder, de Jack Daniels met een beetje water in een stoofpannetje. Knijp de knoflook uit en voeg toe.
Laat minimaal een half uur rustig pruttelen. Voeg daarna de mosterd, tomatenketchup en Worcestersaus toe en roer goed door. Laat nog even rustig pruttelen en breng op smaak met peper en zout.

Haal na twee uur de ribben uit de oven en smeer rijkelijk in met de BBQ saus. Zet terug in de oven maar nu zonder aluminium folie. Minimaal nog een uur op 130 graden.
Smeer tussendoor even wat vocht van de bodem van de ovenschaal over de ribs.

Na drie uur zijn je ribben klaar.  Laat de buurman maar lekker naar rook stinken want jij hebt toch de lekkerste ribben! Zeker weten!

Lekker met stokbrood en een frisse salade, maar deze ribs doen het op een feestje ook uitstekend als snacks.
Ieder wil dan echt weten hoe je dat geflikt hebt!

Smakelijk!



Reacties