SEMIFREDDO AARDBEIEN

Op zo'n zomerse dag hoort natuurlijk een zomers dessert. Dit recept is eenvoudig te maken maar bij het serveren is het toch even opletten!

Nodig voor 10 beschaafde porti's (plus 1 kontje voor de kwaliteitscontrole)
125 ml slagroom
500 gram Griekse yoghurt 0% vet
500 gram aardbeien
suiker
poedersuiker
10 Maria kaakjes
cakeblik
plasticfolie

Klop de slagroom met suiker (naar eigen smaak) goed stijf (geen boter van maken!). Spatel de slagroom door de Griekse yoghurt. Niet met een garde en heel rustig luchtig mengen.
Ontdoe de aardbeien van de kroontje, was ze goed en dep ze droog.
Strooi een beetje poedersuiker over de aardbeien en schud dat even lekker door.
Maak de Maria kaakjes fijn tot kleine kruimels.
Bekleed een cakeblik met plastic folie. Maak het blik een heel klein beetje nat dan plak het plasticfolie goed.
Verdeel de kruimels netjes over de bodem en breng een dun laagje yoghurt/slagroom mengsel aan. Druk nu zoveel mogelijk aardbeien in het mengsel. Dan een laagje mengsel en weer aardbeien.
Zorg dat je afsluit met een mooi glad gestreken laagje.
Zet nu 4 uur in de vriezer.
Klop de semifreddo uit het blik en verwijder voorzichtig het plastic folie. Leg de semifreddo op een snijplank en snij er mooie porti's van.
Wil je direct serveren leg deze op een bordje en mogen ze best een half uur naast de koelkast staan. Zet je ze liever in de koelkast mogen ze wel een uur "opwarmen".

Ga je ze niet gelijk serveren doe de losse porti's per stuk in een boterhamzakje en leg ze terug in de vriezer. Ik gebruik het cakeblik gewoon als "voorraadbak".

Te koude semifreddo doet het effect teniet, maar zorg ook dat ze niet te warm wordt. Als je hele dikke porti's snijd, dan is de buitenkant vaak al te warm en de binnenkant nog ijs.
Ook als je de semifreddo als taart wil serveren loop je dat risico. In dat geval kan je beter een langere opwarmtijd nemen maar dan in de koelkast. Opwarming (klinkt gek in de koelkast) gebeurt gelijkmatiger en de buitenkant wordt niet te warm.

Fijnproevers doen over deze semifreddo een scheutje van hun allerbeste balsamico.

Je kan met de verhouding yoghurt en slagroom spelen. Dit is een relatief "magere" versie. Een verhouding van 250/250 gaat ook prima en de yoghurt kan probleemloos vervangen worden door mascarpone.
Neem echter geen gewone yoghurt want die is veel te dun.

Buon appetito!


Reacties