TOMATENJAM

Jam van tomaten? Misschien een vreemde gedachten maar tomaten zijn gewoon fruit. We noemen het wel groente maar het is gewoon fruit, fruit, fruit.
Dus waarom dan geen jam en tomaten kunnen van zichzelf al lekker zoet zijn en anders helpen we de natuur een beetje.

Wie nam als kind niet een halve tomaat met een schep suiker. HEERLIJK!

Afgelopen zaterdag was ik bij een oude bekende op bezoek en die had een mooi verhaal over een tomatengerecht van Kos wat bij ijs werd geserveerd.
Een mooie inspiratie om tomatenjam te maken. Niet googlen maar lekker zelf prutsen.

Doel was een jam te maken die het goed zou doen bij ijs, op de pannenkoek en bij een kaasplankje
Kaneel doet het altijd goed bij ijs en bij pannenkoeken. De sinaasappel is nodig om wat zuur toe te voegen om de suiker haar werk te laten doen. Evt vervangen door een lepel citroensap.

Nodig:
7-8 tomaten
1 sinaasappel
1 kopje suiker (evt lenen bij de buren)
1 kopje rietsuiker
1 eetlepel van de beste balsamico
2 theelepels kaneel

Snij de tomaten kruislings in en leg ze even in kokend water. Ontvellen is nu een fluitje van een cent. Verwijder ook het kroontje en snij de tomaten in blokjes.
Doe de tomaten in een pan inclusief het vocht wat op de snijplank achterblijft.
Pers de sinaasappel uit en voeg het sap toe. Je kan ook een paar stukjes schil meekoken.
Laat een half uur koken en blijf regelmatig roeren.
Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat nog een half uur koken.
Rustig af laten koelen, maar bij ijs kan het ook warm geserveerd worden.

Bij ijs kan de jam iets meer kaneel hebben en bij een kaasplankje iets minder. Wil je de jam echt voor een kaasplankje of bij een mooi stuk vlees serveren, dan is het wellicht een idee er een klein zoet uitje door te doen. Laat deze even fruiten voor je de tomaten in de pan doet.
Een klein gerechtje, maar wel een waar je je gasten mee gaat verbazen.


Reacties