TELOR BOEMBOE BALI

Net als alle klassiekers in de keuken zijn er van dit recept ook tientallen varianten. Persoonlijk hou ik van erg scherp eten, maar niet al je gasten weten dat doorgaans te waarderen.
De bekende Sambal Telor Goereng is voor veel mensen echt wel wat te scherp.
Deze Boemboe Bali is door de tomaten wat zachter van smaak en voor een grote groep gasten een heel stuk toegankelijker. Ik heb wat geëxperimenteerd met de verhoudingen en onderstaande lijstje geeft in mijn ogen een evenwichtig resultaat.
Eenvoudig om te maken en een erg smakelijk bijgerecht.

Nodig voor 8 personen:
8 eieren
5 rijpe tomaten
1 ui
scheutje olie
flinke scheut ketjap manis
2 teentjes knoflook
100 ml zoete chilisaus

Kook de eieren 4-5 minuten en spoel ze af met koud water. Snipper de ui en fruit deze langzaam (wordt de ui lekker zoet) in een scheutje olie. Snij de tomaten in kleine blokjes en ontdoe van het harde kroontje. Voeg aan de ui toe en laat met een beetje water rustig sudderen. Pers de knoflook en voeg deze toe samen met de chilisaus en de ketjap.
Roer goed door en laat nog even sudderen. Als de saus te dik is een klein scheutje water toevoegen. Is de saus te dun even iets in laten koken voor je de eieren toevoegt.
Proef de saus. Mag het wat pittiger kan je een beetje sambal toevoegen en zijn de uien en tomaat niet zoet genoeg naar je zin dan helpt een schepje bruine suiker. Zout is doorgaans niet nodig en ook beter van niet.
Voeg de eieren toe en laat een paar minuutjes rustig sudderen.

Heerlijk als bijgerecht in een rijsttafel, maar met een beetje witte rijst en wat komkommersalade ook een geweldige lunch.



Reacties