PESTO VAN RADIJSBLAD

Voor garnering had ik afgelopen week wat radijsjes nodig en ik verbaasde me wederom over de enorme bos groen waar ik wel voor betaal maar steeds niks mee doe.
Even rap door het woeste wilde web............. en? Radijsblad is gewoon eetbaar.
Daar ging ik wel van uit, maar even checken is toch handig. Kan gewoon in de soep!
Alle groenten kan in de soep en fruit eigenlijk ook. Bekendste soep van fruit is natuurlijk tomatensoep. Maar soep van aardbeien met een beetje wijn en kaneel? Yummie! Ook zijn er mooie combi's tussen groenten en fruit als soep te maken zoals wortel-sinaasappelsoep.
Nu waren wij Nederlanders ook niet de eerste die met de radijs aan de gang gingen. Zowel de Egyptenaren, Chinezen en Romeinen wisten een paar duizend jaar geleden radijs al te waarderen.
Radijs is een enorm gezonde groente en is zelfs ingedeeld in de categorie antikanker groente. Radijs leent zich prima als garnering en voor in de salade. Minder bekend is het gebruik in de soep of te stoven en te gebruiken als vervanger van aardappelen.
Het blad van radijs verdwijnt doorgaans in de GFT-bak maar niet vandaag:


Ingrediënten:
Bladgroen van 1 bosje radijs
4 radijsjes
2 el gehakte walnoten
1 teentje knoflook
1 tl suiker
1 el citroensap
1 tl mosterd
stukje oude boeren kaas (brokkel)
zout en peper
olijfolie
Was het blad goed want er kan flink zand tussen zitten. Doe het bladgroen, radijsjes, knoflook, citroensap, walnoten, mosterd, suiker de kaas in een hoge maatbeker. Pureer dit met de staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe en voeg wat olijfolie toe om het geheel mooi smeuïg te maken.
Heerlijk op een stukje stoer geroosterd brood. Maar ik kan me ook bedenken dat deze pesto het erg goed doet op een entrecote of rib-eye. Ook is deze pesto prima in een amuse te verwerken. Neem een mooi glaasje en doe een schepje van deze pesto op de bodem. Zet er een prikker in met om en om een twee cherrytomaatje en een twee blokjes van de gebruikte kaas.


Reacties