PAPPARDELLE AL RAGU DI CINGHIALE

Dit gerecht heb ik leren kennen door mijn vele fietstochten (oa L'Eroica) in Toscana. Het is daar een van de klassiekers. Pappardelle zijn brede pasta linten en cinghiale is everzwijn en wordt vooral in het najaar gegeten.
Ik heb tijdens fietstochten daar meermaals everzwijnen gezien en er zelfs een keer maar net voor een kunnen stoppen. Ze zijn daar serieus groter dan op de Veluwe! 

De ragu die qua structuur nog het best te vergelijken is met de Bolognese saus heeft een volle, warme en rijke smaak welke het erg goed doet in najaar en winter.

Voor 4 personen
400 gram gedroogde pappardelle
350 gram everzwijn
1 ui in blokjes
2 wortelen in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij in kleine blokjes
1 groot glas rode wijn (ik doe er 2 in)
1 bouillon blokje
2 teentjes knoflook uit de knijper
6 blaadjes salie fijn gesnipperd
1 blikje tomatenpuree
peper, zout olie en boter

Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast. Wel afdekken! Snij het everzwijn vlees in kleine blokjes en bak rustig in een grote stoofpan (hoe groter hoe beter) in de olie en boter.
Haal het vlees uit de pan en bak in het bakvocht de uien, wortelen en bleekselderij. Voeg evt een beetje boter of olijfolie toe. Bak de groente op een laag vuur een minuut of tien.

Van nu af is het heel simpel. Gewoon alles behalve de pappardelle toevoegen en goed roeren.
Het geheel moet net onder het vocht staan. Voeg evt extra wijn toe maar een beetje water mag ook. Nu twee uur in de oven op 140 graden.
Hou regelmatig in de gaten of het niet te droog wordt. Dan een beetje vocht toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. 

Pappardelle koken volgens de beschrijving. Als de pasta beetgaar is een beetje kookvocht opvangen. Pappardelle en saus mengen in de stoofpan en als het te droog is een beetje kookvocht toevoegen en opnieuw roeren. Serveren met geraspte Parmezaanse kaas. 

Lekker met een goede Chianti, maar beter nog met een Brunello Montalcino.

Smullen!

Reacties