GNOCCO FRITTO

Gnocco fritto zijn gefrituurde deeglapjes en worden gegeten met zowel zoet als hartig beleg.
Tijdens mijn bezoeken aan Italië hebben mijn vrienden uit Modena mij met deze lekkernij kennis laten maken.
Gewoon een mand van die "broodjes" en vul de tafel maar met kaas, worst, ham, jam, honing en zelfs chocopasta. Glaasje lichte wijn erbij. Heerlijk! Iedere regio in Italië heeft een eigen benaming of variant.
Modena en Emilia: gnocco fritto
Provincie Bolgona: crescentine
Provincie Parma: torta fritta
Provincie Ferrara: pinzino
Provincie Piancenza: chisolino
Andere varianten zijn paste fritte, coccoli, panzerotti, panzanella, ficattole en quarti fritti. Erg leuk voor een brunch (tip voor Pasen) en ook erg lekker als dessert met poedersuiker en jam.
Nodig 4 personen als lunch:
250 gram bloem
20 gram gist
100 ml water
50 gram boter
zout
Zonnebloemolie om in te bakken
Kneed het geheel tot een soepel deeg en zet dit een uur weg. Kneed het daarna nog een paar keer goed door en rol het uit tot dunne koekjes dikte.
Snij rechthoeken van circa 5 bij 10 centimeter. Leuk is om ze te snijden met een zigzag pastawieltje.
Voor een kinderpartijtje leuk om dieren figuren uit te steken.
Frituur ze in de zonnebloemolie. Let op want ze zijn in een mum van tijd klaar.
Beleg bovenop maar je kan ze ook opensnijden en vullen.
Bon appetit!


Reacties