CANNELLONI MET ZALM EN SPINAZIE

Dit gerecht leent zich uitstekend als er gasten zijn. Je kan namelijk alles vooraf (desnoods een dag) klaar maken en hoeft daarna alleen nog 40 minuten in de oven.
Voorbereiding kost mij net drie kwartier en heb ik zowel de verse pasta, de vulling als de becamelsaus gemaakt.

Nodig voor 4 personen:

Voor de pasta
2 Eieren
200 gram pasta meel

Voor de vulling
300 gram zalmsnippers
500 gram gewassen spinazie
2 el Olijfolie
70 gram roomkaas
1-2 teentjes knoflook
peper & zout

Voor de bechamelsaus
30 gram boter
30 gram bloem
300ml melk
Nootmuskaat
Peper en zout

Voor de afwerking
1 bol mozzarella
Verse peper

Voor de pasta meng je de eieren met de bloem tot een mooi deeg. Kneed het evt met de pasta machine en rol goed uit en snij ik rechthoeken van 6x10 cm. Hiervan moet je er ongeveer 16 hebben. Omdat we geen bijzondere figuren gaan maken kan je deze pasta prima met de hand maken en met een goede rolstok/deegroller uitrollen. Is wel een spierballen klusje!
Ipv zelf pastadeeg maken kan je ook “verse” lasagnevellen uit de supermarkt nemen.
Als je de pasta gemaakt hebt kan je de oven vast aanzetten op 180 graden.

De vulling maak je het beste in een een hele grote pan, want de spinazie neemt in het begin nogal wat plek in.
Verwarm (laag vuur!) een beetje olijfolie maar boter kan ook. Knijp de knoflookteentjes uit boven de pan en voeg de spinazie toe. Laat op een laag vuurt de spinazie slinken en laat het vocht verdampen.
Zet het vuur uit en voeg dan de zalm en roomkaas toen. Goed mengen maar probeer de zalmsnippers te sparen. Het moet geen mousse worden. Wees ook niet bang dat de zalm nog niet gaar is want het gaat nog 40 minuten in de oven.
Breng op smaak met peper en zout.


Bechamelsaus is echt een van die recepten dat ik echt niet snap dat mensen dat in een potje of een zakje kopen. Het is snel gemaakt en kan je precies op maat maken. De verhouding is heel simpel. Even veel bloem en boter en 10 maal zoveel melk.
Verwarm de boter en roer er de bloem door. Dit wordt een beetje vreemde substantie, maar geen paniek!
Door de melk toe te voegen en rustig de roeren wordt het geheel een mooi egale saus.
Als je bechamelsaus direct serveert moet ze even een paar minuten goed opstaan anders is de bloem niet gaar. Gebruik je de saus voor lasagne of andere ovenschotels heb je dit probleem natuurlijk niet. Dus ziet het er goed uit ben je in dit geval klaar!

Neem vervolgens een ruime ovenschaal en smeer in met een beetje boter. Giet er een dun laagje bechamelsaus op de bodem.
Verdeel het spinazie/zalm mengsel in 16 porties.
Neem een velletje pastadeeg en verdeel daarop een portie spinazie mengsel. Rol het geheel op tot een mooi rolletje en leg in de ovenschaal. Werk zo alle pasta en spinazie/zalm weg.
Zorg dat tussen de rolletjes een beetje ruimte blijft. Verdeel de rest van de bechamelsaus mooi over de rolletjes (cannelloni dus). Een keukenkwastje is dan een handig hulpmiddel.
Snij de mozzarella in dunne plakjes en verdeel over de rolletjes. Beetje verse peper uit de molen en dan voor 40 minuten op 180 graden in de oven. Dit gerecht doet het erg leuk als je minischaaltjes gebruikt en ieder persoon z’n eigen schaaltje krijgt.
Daarnaast is dit gerecht uitermate geschikt als voorgerecht. Halveer dan de hoeveelheden en geef iedere gast twee van deze rolletjes.
Lekker met een stevige witte wijn.


Reacties