CANNELLONI MET POMPOEN EN HAM

Eenvoudig vooraf te maken en als je thuiskomt alleen nog 40 minuten in de oven.
Zonder de ham is het overigens een prima vegetarisch gerecht. Kan je ook de half/half doen als je een gemengd publiek hebt.

Nodig voor 6 personen

Voor de pasta
4 Eieren
400 gram pasta meel

Voor de vulling
1/2 flespompoen
1 ui
400 gram plakjes ham
Olijfolie en boter
120 gram roomkaas
1-2 teentjes knoflook
peper & zout


Voor de bechamelsaus
60 gram boter
60 gram bloem
600ml melk
Nootmuskaat
Peper en zout

Voor de afwerking
2 kleine bollen mozzarella
Verse peper
Boter



Voor de pasta meng je de eieren met de bloem tot een mooi deeg.
Laat het een uur rusten en rol het daarna (evt met de pastamachine) uit en snij ik vierkanten van 10x10 cm. Hiervan moet je er 24-30 hebben. Uit de pastamachine heb je dus ongeveer een strook van 2,5 meter. Ben je daar nog niet dan nog een standje dunner uitrollen.
Schil de poempoen, ontdoe deze van de pitten en snij in schijven van 1 cm dik. Rooster (dat geeft de pompoen meer smaak) ze samen met de knoflook een kwartier in de oven op 180 graden.
Snipper de ui en fruit deze rustig in een beetje boter.
Doe de ui, de pompoen en de roomkaas in de foodprocessor en maal fijn. Het mag geen pap worden maar stukjes groter dan een centimeter zijn niet wenselijk. Is de substantie te dik en te droog dan een beetje roomkaas of olijfolie toevoegen.
Breng het pompoenmengsel op smaak met peper en zout.
Dit goedje is overigens ook lekker op een bruschetta en een reepje rauwe ham erop.
Voor de bechamelsaus verwarm je de boter en roer er de bloem door. Er ontstaat nu een wat bizar goedje maar door de melk toe te voegen en rustig te roeren wordt het een mooi egale saus.
Vet een ruime ovenschaal in met een klontje boter.
Neem een velletje (10x10 dus) pastadeeg en bedek deze met ham (zie foto). Leg er een forse lepel pompoen mengsel op en rol op tot een mooi rolletje.
Werk zo alle pasta, pompoen en ham weg..
Tussen de rolletjes moet een heel klein beetje ruimte blijven. Verdeel de bechamelsaus mooi over de rolletjes. Met een keukenkwastje werkt dit het makkelijkst.
Snij de mozzarella in dunne plakjes en verdeel over de canellonni. Een beetje verse peper en dan voor 40 minuten op 180 graden in de oven.
Als voorgerecht (primi) de hoeveelheden halveren en de meeste gasten hebben dan aan twee rolletjes genoeg.
Als hoofdgerecht serveren met een frisse salade. Zorg dat deze iets zoets (bv honingdressing) heeft zodat deze mooi aansluit bij de pompoen.
Ik ben gek op kaas en italianen gooien zo'n beetje op alle pasta een flinke schep Parmezaanse kaas. Deze pompoen cannelloni komt in mijn ogen echter het best tot z'n recht zonder die nadrukkelijk aanwezigheid van parmezaan. Een glaasje niet te zware rode wijn kan dan echter weer geen kwaad...............


Reacties