BROOD ZONDER OVEN

Dit blogje is niet bedoeld om je aan te moedigen om je oven weg te doen. Sterker in mijn ogen een van de meest waardevolle attributen in de keuken. Kom je heel ver mee. Je kan zelfs in de oven perfect zacht gekookte eitjes maken. Sterker: in de oven heb je veel meer grip op de temperatuur en in de oven kan je zelfs het ultieme zacht gekookte eitje maken. Temperatuur fractie hoger dan de temperatuur waar eiwit stolt. 70 graden is doorgaans prima. Duurt dan wel minimaal 5 kwartier maar ze zijn onklopbaar.

Het is leuk om gerechten die je doorgaans in een pan maakt eens in de oven te maken. Draadjesvlees is ook een uitstekende keuze om in de oven te doen. Aan de andere kant ligt er natuurlijk ook de uitdaging om dingen die je (zeker in Nederland) doorgaans in de oven maakt eens in een pan te maken.

Dit platte brood komt in veel varianten voor en is met name in de oosterse keuken erg populair. Tientallen varianten van het recept kan je vinden en ik heb het tot het minimum uitgekleed.
De basis is tarwebloem en yoghurt. Zout voor de smaak en gist om de luchtigheid in het brood te krijgen.

Nodig voor 6 platte broodjes:
300 gram tarwebloem
200 gram yoghurt (bv Griekse)
zout naar smaak
zakje gist

Neem stevige yoghurt en niet een of ander waterig light product. Afhankelijk van het type yoghurt heb je wat meer of minder bloem nodig. Gooi niet alles wat je hebt gelijk door elkaar. Zeker niet op zondagmiddag als je in Urk woont. Kan je gelijk even niks.

Meng de gist door de bloem en voeg de yoghurt toe. Meng als laatste het zout door het goedje. Kneed het geheel tot een mooie bol deeg. Is het deeg te plakkerig een beetje bloem toevoegen en is het te droog wat yoghurt. Is de yoghurt op een zondag op en woon je in Urk kan je ook een beetje melk of zelfs water nemen.

Maak een mooie bal van het deeg en laat het 1-2 uur rusten.

Rol het uit in een rol en snij er zes gelijk stukken van. Maak van de stukjes een bolletje en rol deze in een langwerpig ovaal met behulp van de deegroller. Blad en deeg even met een beetje bloem bestuiven.
Verhit een grillpan en smeer de deeglapjes evt in met olijfolie. Met olijfolie krijg je sneller mooie streepjes van het grillen. Droog bakken krijg je mooie blazen.

Hou ze warm onder een schone theedoek.

Lekker bij oosterse soep of met gamba's en aioli. Ook lekker om vullen met zelfgemaakte tonijnsalade. Beetje ijsbergsla in de bodem en flink schep tonijnsalade.

In reepjes snijden en serveren met boter, olijfolie en mooi zout. Leuk als je gasten op de eerste gang zitten te wachten.

Maar kinderen vinden ze ook heerlijk met Nutella. Wat lusten kinderen niet met Nutella maar geloof me hier haal je wel punten mee.
In tweeën en open snijden als ze nog goed warm zijn. Met een lepel een flinke schep Nutella onderin de bodem en het broodje iets inknijpen. Servetje als een bakje vouwen en ze zo uitdelen.

Lekker universeel snackbroodje voor jong en oud.

Reacties